23°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

19.11.2019 / 13:49 BiH - Forum u Skoplju

Mektić predstavio stanje u oblasti migracija u BiH

Mektić predstavio stanje u oblasti migracija u BiH
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić prisustvovao je danas u Skoplju ministarskom Forumu pravosuđa i unutrašnjih poslova EU - zapadni Balkan.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja regiona i komesar EU za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos razgovarali su o aktualnim temama u vezi s upravljanjem granicama, ilegalnim migracijama, borbi protiv organizovanog kriminala i suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma.

Mektić je predstavio trenutno stanje u oblasti migracija u Bosni Hercegovini, naglasivši da je prioritet  jačanje Granične policije BiH u svrhu bolje kontrole granice, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, provođenje sporazuma o readmisiji, podrška lokalnim zajednicama u kojima su uspostavljeni privremeni prihvatni centri  i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima.

Govoreći o zajedničkoj borbi protiv terorizma, Mektić je istakao da je Bosna i Hercegovina već duži niz godina aktivna u procesuiranju stranih terorističkih boraca povratnika, a uspostavljeni su i programi resocijalizacije.

Pozitivno je ocijenio i nastavak bliske saradnje s Evropskom unijom, te činjenicu da je danas sa komesarom Avramopoulosom potpisao aranžman za provođenje Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na zapadnom Balkanu između Evropske komisije i Bosne i Hercegovine.

Mektić je na marginama konferencije razgovarao je i s ministrom unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim i premijerom Zoranom Zaevim.

Forum je uspostavljen kao zajednička platforma za saradnju Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana i razmatranje aktuelnih tema i izazova iz oblasti vladavine prava, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo