20°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

19.11.2019 / 14:38 Kultura - "Šapat šume"

Prva bh. baletna predstava u pratnji dječijeg orkestra 3. i 4. decembra u Sarajevu

Prva bh. baletna predstava u pratnji dječijeg orkestra 3. i 4. decembra u Sarajevu
Foto: Vijesti.ba
Prva domaća baletna predstava za djecu i mlade "Šapat šume" bit će izvedena 3. i 4. decembra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici.

Termini izvođenja predstave 3. decembra su u 12.00 i 14.00 sati, a 4. decembra u 11.00 i 13.00 sati.

Baletna predstava "Šapat šume" je prva domaća dječija baletna predstava u pratnji dječijeg orkestra, u formi jednočinke sa trajanjem od 45 minuta. Rađena je po originalnom libretu Meline Alagić i Bojane Vidosavljević, a originalnu muziku komponovao je Moamer Balihodžić. U predstavi učestvuje 45 učenika u orkestru, 20 učenika u horu i 15 učenika u baletnom ansamblu.

Sama predstava po libretu promovira univerzalne ljudske vrijednosti i predstavlja prirodne ljepote Bosne  i Hercegovine. U predstavi glavne likove predstavljaju životinje bosanskohercegovačkih šuma. Predstava govori o značaju prijateljstva u životima svakoga od nas. Ono što ovu predstavu čini jedinstvenom je orkestarska pratnja, što inače nije uobičajeno za dječije predstave.

Baletnu predstavu "Šapat šume" producira Muzički atelje u BiH koji je do sada producirao najgledanije mjuzikle za djecu u BiH i to mjuzikl "Kralj Lav" (orig. The Lion King) i mjuzikl "Zaleđeno kraljevstvo" (orig. Frozen).

U predstavi učestvuju združeni baletni ansambli, horovi i orkestri četiri muzičke škole: JU Osnovna muzička škola "Mladen Pozajić" Sarajevo, JU Srednja muzička škola Sarajevo, Muzičko - obrazovni sistem "Basics škola", Istočno Sarajevo i JU Osnovna glazbena škola "Brotnjo" Čitluk.

To je prvi put da su se četiri muzičke škole iz oba entiteta udružile da zajedničkim snagama omoguće zdravije, ljepše i kvalitetnije odrastanje svojim učenicima, kao i svoj djeci koja će gledati predstavu.

Realizaciju projekta finansira Američka ambasada u BiH kao projekat od izuzetnog značaja za društveni i kulturni razvoj Bosne i Hercegovine, ali za međuentitetsku i multinacionalnu saradnju djece i umjetnika iz BiH, saopćili su organizatori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo