20°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 11:36 BiH - Konferencija i javna rasprava

Pribe: Postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona

U Sarajevu je danas  počela konferencija i javna rasprava “Pravo na pravdu”, posvećena vladavini prava u BiH, u sklopu priprema za objavljivanje izvještaja o stanju u ovoj oblasti njemačkog nezavisnog pravnog eksperta Reinhard Priebe.

Javna debata zamišljena je kao forum građana i u njenom središtu su upravo građani.

Cilj je, prije svega, da detektira problem i ponudi rješenje kroz fer-diskusiju.

Kako su naveli organizatori, prilika je ovo da građani daju svoj doprinos.

Na samom početku, videoporukom se obratio Johannes Hahn, evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

"Naša poruka BiH je jasna - neće biti napretka na putu ka Evropskoj uniji bez jačanja vladavine prava. Pozivam vas da nađete rješenja za jači sistem vladavine prava, zasnovan na odgovornosti pravosuđa, dužnosti vlasti i hrabrosti aktivnih građana u BiH", kazao je Han.  

Michella Matuella, šefica Jedinice za Albaniju i BiH Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, istaknula je ovom prilikom da su usvojili mišljenje o aplikaciji i da je to veoma važno za EU te da je njihov put jasan.

Rajnhard Pribe, viši nezavisni ekspert, na današnjoj konferenciji kazao je da još nije spreman da odgovori na dva pitanja.

- Nisam spreman da kažem šta će biti u izvještaju i kada će on biti objavljen. U pripremi izvještaja imali smo mnogo sastanaka, dokumenata. Želim istaknuti da ono što će biti u izvještaju jeste da postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona te da treba čvrsta odlučnost da se to promijeni. Nažalost, politička volja da se nešto promijeni, još nedostaje. Građanska prava bit će u fokusu izvještaja, jer mladi sve više odlaze zbog ekonomskih razloga, a mnogo više zbog nedostatka vladavine - kazao je Pribe, dodavši da postoje neki pojedinačni izvještaji koji nam mogu pomoći da identificiramo najveće probleme u pravosuđu.

Pribe je rekao kako je frustriran slabim napretkom BiH, dodavši da u proteklih 15 godina nije učinjen nikakav napredak, te da žali za izgubljenim vremenom.

- Shvatio sam da dosta mladih odlazi ne samo zbog ekonomske situacije već i zato što jer osjećaju nedostatak pravde u zemlji - naglasio je ovaj ekspert.  
 
Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, također je prisustvovao konferenciji, kao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo