24°C
Mostar 32°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 12:41 Regija - Potvrdila premijerka Brnabić

Ruski špijuni vrbuju po Srbiji: Vučić naredio hitnu istragu

Ruski špijuni vrbuju po Srbiji: Vučić naredio hitnu istragu
Ana Brnabić / Vijesti.ba
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za Blic da se VBA bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente.

"Razgovarala sam s predsjednikom Vučićem, on je dao nalog Vojno bezbjednosnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas", izjavila je Ana Brnabić za Blic.

Ona je dodala kako bi više informacija trebalo biti poznato tokom dana.

"Predsjednik je sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i obavijestiće nas o rezultatima istrage", kazala je ona.

Beogradski Blic je danas objavio da je ruski diplomata i pripadnik vojne obavještajne službe Georgij Kleban akter tog snimka na kojem se vidi kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije.

Snimak je 17. novembra objavljen na Youtubeu, a potvrdio ga je i ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Twitter nalogu.

Na snimku se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu u Zemunu. Jednom od njih lice je blurovano kako bi mu se zaštitio identitet i za njega se tvrdi da je srpski zvaničnik "agent, oficir"; drugi je Georgij Kleban, potpukovnik ruske vojske koji je (kako je potvrdđeno za Radio Slobodna Evropa u ministarstvu vanjskih poslova Srbije) bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019.

Snimak počinje kadrom u kojem nepoznati muškarac, "srpski oficir", sa crvenom plastičnom kesom u ruci, odlazi do svog automobila koji se nalazi na parkingu nedaleko od Zemunskog keja.

Nešto kasnije, snimak prikazuje susret tog muškarca i Klebana u blizini istog parkinga. Kleban u ruci nosi bijelu kesu. Potom dvojica aktera snimka odlaze u obližnji pab, gde su snimljeni kako piju pivo.

Zatim ih snimak prikazuje ponovo na ulici gde se vidi kako Kleban predaje "srpskom oficiru" bijelu kesu koju je nosio. U sljedećem kadru, njih dvojica odlaze do kola „srpskog oficira“ iz kojih on vadi crvenu kesu sa nepoznatim sadržajem i predaje je Klebanu. Grle se, pozdravljaju i rastaju. Snimak potom prikazuje kadrove iz automobila "srpskog oficira" gdje se vidi kako ovaj otvara kesu, iz nje izvlači flašu (čini se alkoholnog) pića, a potom i kovertu iz koje vadi svežanj novčanica koji na brzinu prebrojava.

Hristo Grozev, novinar portala "Bellingcat", objavio je na društvenim mrežama da je u pitanju Georgij Kleban, kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica "Microsoft Azure". "Bellingcat" je, inače, renomirana mreža novinara istraživača koji se - najšire gledano - bave provjerom autentičnosti fotografija i video-snimaka objavljenih na internetu.

Grozev, istovremeno, navodi da je Kleban pripadnik GRU.

On tvrdi da adresa na kojoj Kleban prijavljen adresa na kojoj se nalazi Opšta vojna akademija, što, konstatuje, ni na koji način ne upućuje na to da je Kleban pripadnik tajne službe. Ipak, Klebanova supruga, prijavljena je na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice "Specnaz" (skraćeno od "Spetsialnoye nazhacheniye", u prevodu “specijalne namjene“), koja se dovodi u vezu upravo sa GRU.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je u posljednjih 24 sata, uz načelnika VBA generala Đuru Jovanića, imao više razgovora sa Vučićem, te da sutra očekuje više informacija o navodnoj špijunskoj aferi i da je situacija ozbiljna.

"Vrhovni komandant prikuplja informacije i očekujem da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obavještajnih i kontraobavještajnih službi, kao i načelnika generalštaba VS. Situacija je ozbiljna i vrhovni komandant će zaključke donijeti poslije podrobnog i strpljivog razmatranja", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin za Tanjug, odgovarajući na pitanje šta može da kaže o navodnoj špijunskoj aferi.

"A ono što bih lično dodao je da za mene postoje neke stvari koje su nesporne, ali sam siguran da se iza zavjese krije i pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti. Vjerujem u pravednost, pronicljivost i nezavisnost Aleksandra Vučića u donošenju odluka", rekao je za Tanjug ministar Vulin.

Moguća špijunska afera, čiji akteri su ruski obavještajac i srpski agent, mogla bi njene aktere da odvede pred sud, ukoliko se utvrdi da su izvršili krivično djelo špijanaže, koje nije tako često u Srbiji, ali izaziva veliku pažnju javnosti.

Za ovo krivično djelo u posljednjih petnaestak godina optuženi su penzionisani general Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić i penzionisani oficir nekadašnje Vojske Republike Srpske Krajine Čedo Čolović.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora zaprijećena je za one koji tajne - vojne, ekonomske ili službene saopšte, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi.

Zatvor od pet do 15 godina zaprijećen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obavještajnu službu u Srbiji ili njome rukovode.

Od jedne do 10 godina zatvora zaprijećeno je u slučaju stupanja u stranu obavještajnu službu, a jedna do osam godina u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u namjeri da se saopšte ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo