16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 12:27 BiH - Predsjednica GO GS-a

Karišik traži reakciju nadležnih zbog stanja u Zavodu Pazarić

Karišik traži reakciju nadležnih zbog stanja u Zavodu Pazarić
Elma Karišik / Vijesti.ba
Nakon što su u javnost dospjele šokantne fotografije i detalji o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, predsjednica GO GS-a Elma Karišik zatražila je hitnu reakciju nadležnih i utvrđivanje odgovornosti.

"Ne mogu da ostanem nijema na ono što se dešava u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Ne mogu. Kao građanka, kao majka zgrožena sam i šokirana ophođenjem sa djecom u Zavodu. Način na koji se odnosimo prema slabima i nemoćnima govori najviše o našem društvu i nama samima", naglasila je Karišik, te dodala:

"Neću da se pomirim sa sistemom u kojem niko ne snosi odgovornost za svoje činjenje i nečinjenje. Direktor zavoda već mjesecima ukazuje na užasno stanje i nepravilnosti u Zavodu, ali prave reakcije vlasti nema. Valjda ovaj užasan tretman jedne od najranjivijih kategorija našeg društva nije visoko na listi prioriteta pa se ni Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH nije mogao sastati i razmatrati stanje u ovom zavodu. Naime nije bilo kvoruma. Valjda su imali preča posla. Ionako se ti odbori i komisije sastaju samo onako reda radi, na dan održavanja sjednice po pola sata da bi naši cijenjeni parlamentarci mogli uživati u svom odlično plaćenom neradu do sljedećeg zasjedanja parlamenta. Ako mene pitate, kad te komisije i odbori postoje i sastaju se samo reda radi i onako usput, onda ih je bolje ukinuti, jer ovo je izrugivanje demokratiji".

Kako je poručila, traži, zahtijeva i moli da se hitno reaguje.

"Tužilaštvo mora otvoriti istragu, upravni i nadzorni odbori hitno biti smijenjeni, a Vlada iz rezervi obezbijediti hitno sredstva za sanaciju objekata te obezbijediti u saradnji sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu i drugim zdravstvenim institucijama stručan kadar koji će u ovom momentu preuzeti na sebe rad sa štićenicima Zavoda i obezbijediti im tretman dostojan ljudskog bića. Apsolutno mi je neshvatljivo da nadležni ministar još uvijek nije iz moralnih razloga podnio ostavku.

Svako od nas ko je otišao bar jednom u ovaj Zavod da pomogne, podijeli i obraduje ovu djecu, doživio je da ga ta djeca drže za ruke, ne puštaju, i mole da ostaneš. Sad znamo i zašto", kategorična je predsjednica GO GS-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo