28°C
Mostar 35°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 30°C
Bihać 30°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 12:36 Regija - Kosovo

Haradinaj: Ukidanje taksi bilo bi tragično

Haradinaj: Ukidanje taksi bilo bi tragično
Ramuš Haradinaj / Vijesti.ba
Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je da je poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom bio politički, da je predstavljao pritisak na njega zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije te ponovio da bi ukidanje takse bilo "tragično".

"Zato što mi se već dva puta sudilo (pred Haškim tribunalom). A činjenica da sam pozvan je element koji sam o sebi govori. Druga činjenica je da sam pod direktnim pritiskom međunarodne zajednice zbog takse na Srbiju, a poziv meni je običan politički poziv i nema nikakve veze sa zakonom", rekao je Haradinaj za KTV.  

On je rekao da je više puta prije toga mogao da podnese ostavku, ali poziv Specijalnog suda je to učinio neizbežnim.  Haradinaj je naveo i da nije prihvatio da se pred Specijalnim sudom pojavi premijer Kosova već samo Ramuš Haradinaj kao pojedinac i da je zbog toga podneo ostavku.  

"Ostavku nisam dao zbog razlaza sa koalicionim partnerima", kazao je on.  

Haradinaj smatra da bi bilo ko od lidera, uključujući i predsjednika Kosova Hašima Tačija kada dobije poziv iz Specijalnog suda trebalo da podnese ostavku, jer bi u suprotnom "nanio štetu državi".  

Ponovio je da bi ukidanje takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bilo "tragično".  

"Nadam se da buduća vlada neće ukinuti porez, jer će to time na Kosovo vratiti srpsku robu. To je uslov (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića, koji blokira i prijeti Kosovu. Bilo bi iznenađujuće ako bi sledeća vlada ukinula porez. Sada im je lakše održati taksu jer međunarodna zajednica više ne zahtjeva njeno ukidanje", kazao je on.  

Reciprocitet je, po njemu, dobar način djelovanja, ali ne bi trebalo da rezultira oslobađanjem od takse.

"Ne treba je uklanjati jer se Srbija nije promijenila. I Kurti i Osmani ne bi smeli da pogriješe. Ako to urade, mislim da je to tragičan čin. Taksa može ostati unutar reciprociteta", rekao je Haradinaj.  

Njegova stranka je prihvatila ocjenu "suverena" (naroda) i on je odmah nakon brojanja glasova 6. oktobra kada je po broju glasova bila četvrta stranka izjavio da će ostati u opoziciji.  

On je kazao da nije bilo poziva za razgovor da se priključi strankama koje su pobjedile.  

Govoreći o kašnjenju u potvrđivanju izbornih rezultata Haradinaj kaže da za to ne snosi krivicu ni Centralna izborna komisija, ni Izborni panel niti Vrhovni sud već da je problem u zakonodavstvu koje je tako uređeno da svako može da se žali i kada ima i kada nema osnova za to, čime se proces odugovlači.


(Vijesti.ba / BETA)

Izdvajamo