23°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 12:48 BiH - Predstavnički dom BiH

Rasprava o dnevnom redu sjednice

U Sarajevu je počela treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Iako je predloženim dnevnim redom bilo predviđena samo jedna tačka - Zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ...

... dvojica poslanika predložilo je dopunu dnevnog reda.

Zukan Helez (SDP BiH) predložio je da se na današnju sjednicu uvrsti i Informacija o jučerašnjem dogovoru članova Predsjedništva BiH i usvojenom Programu reformi BiH, a Damir Arnaut (SBB) da se razmotri održavanje konstituisanje Istražne komisije o stanju u pravosuđu, koja bi bila sazvana u roku od 10 dana.

Raspravu je naročito izazvao Helezov prijedlog dopune dnevnog reda - jedni su smatrali da na današnjem dnevnom redu treba razmatrati samo tačku koja je prvobitno predložena, imajući u vidu da je sjednica hitnog karaktera, a drugi da je bitno razmotriti i dokument koji je jučer usvojio kolektivni šef države.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić apelovao je na poslanike da se na današnjoj sjednici razmatra samo tačka dnevnog reda koju su dobili u pozivu, te da će vrlo brzo biti sazvana nova na kojoj će imati priliku predložiti svoje, ali i druge tačke dnevnog reda.

- Suština ove sjednice bila je tačka dnevnog reda koju ste dobili u pozivu, koju je potpisalo 18 poslanika. Nejasno je zašto upravo ti poslanici traže izmjenu i dopunu tog dnevnog reda. Ovdje postoji mala nelogičnost, zato apelujem na vas - neće ova tema nestati. Imat ćemo redovne sjednice, moći ćete to staviti na dnevni red - poručio je Zvizdić.

Branislav Borenović iz PDP-a istakao je da ima osjećaj kako je zahtjev za razmatranjem Programa reformi BiH potpuno opravdan i da bi ga trebalo ozbiljno razmotriti.

- Vidimo da neki u ovoj sali očigledno znaju sadržaj tog dokumenta koji je jučer usvojen. Jako je važno da Parlament ima saznanja, a posebno javnost šta tu piše. Molim vas da u skladu sa Poslovnikom omogućimo da se taj vrlo važan dokument, o kojem se priča skoro 24 sata, dostavi javnosti, građanima, parlamentarcima, da znamo o čemu se tu radi - dodao je Borenović.

Adil Osmanović (SDA) kaže da će Klub SDA, na čijem je čelu, podržati samo prvobitno predloženi dnevni koji sadrži jednu tačku.

- Mi smatramo da je jako važmna ova inicijativa, da se onemogući dalje blokade rada Predstavničkog doma. Stoga ćemo podržati ovakav predloženi dnevni red, bez bilo kakvih dopuna - rekao je Osmanović, iznoseći stav Kluba poslanika SDA.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac navodi da ne postoje elementi hitnosti za zakazivanje današnje sjednice.

- Nepotrebno je zakazivati hitnu sjednicu Predstavničkog doma sa ovakvom tačkom. Ne postoje elementi donošenja izmjena Poslovnika po hitnoj proceduri. Razumijem ja i tendencije drugih, ali mislim da ovo neće biti dobar model.

Otvaramo proceduru da možda na svakoj sejdnici Predstavničkog doma imamo izmjene Poslovnika. Smatram da izmjene Poslovnika je ozbiljan proces i posao i zbog toga smatram da ovakvo uvođenje prakse može samo ovaj normativni akt dovesti u fazu njegove neprimjene. Klub poslanika SNSD je protiv ove hitne sjednice i protiv hitnosti postupka iz više razloga - dodao je Košarac.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo