20°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 14:08 Ekonomija - Bevanda - Naessl

Potpisani ugovori o grantu i zajmu između BiH i EBRD-a

Potpisani ugovori o grantu i zajmu između BiH i EBRD-a
Foto: Vijesti.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas u Sarajevu dva ugovora između BiH i EBRD-a.

Riječ je o ugovoru o grantu u vezi sa Projektom regionalnog vodovoda Plava voda, te o  ugovoru o zajmu u vezi sa Projektom izgradnje regionalne deponije za kruti otpad u Živinicama.  

Bevanda je nakon potpisivanja kazao da se radi  o značajnim ugovorima sa EBRD-om, dugogodišnjim partnerom u finansiranju važnih projeketa u BiH. Prvi ugovor o grantu između BiH i EBRD-a u vrijednosti je dva miliona eura, koje Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) donira kao potporu projeketu regionalnog vodovoda Plava voda. Za ovaj projeket ranije su osigurana sredstva iz zajmova EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Evrope od po 11 miliona eura.

- Realiziranjem ovog projekta bit će osigurana pouzdana i dugoročna vodoopskrba za općine Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača i time redovna vodoopskrba za oko 250.000 stanovnika - naglasio je Bevanda.

 Drugi ugovor, kako je dodao, odnosi se na projekt regionalne deponije za kruti otpad u Živinicama kojim se osiguravaju sredstva u iznosu od pet miliona eura, a cilj projekta je riješiti dugogodišnji problem sa otpadom u gradu Živinice, općinama Banovići i Kladanj, na način da se jednostavno uvodi standard upravljanja otpadom i da se unaprijedi i približi standardima EU.

- Uvjeren sam da će projekt biti realiziran u predviđenim rokovima, do kraja 2021. godine, i da će time biti riješeno pitanje regionalne deponije u Živinicama. Što se tiče uvjeta zajma, rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grace perioda - dodao je Bevanda.   

Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl je kazala da će oba projekta unaprijediti kvalitet i održivost usluga koje se pružaju građanima na lokalnom nivou.     

- Zajam EBRD-a u iznosu pet miliona eura za izgradnju regionalne deponije i reciklažnog dvorišta u Živinicama je prvi korak onoga što se naziva upravljanje otpadom u tkz. cirkularnoj ekonomiji. Radiće se o unaprijeđenim uslugama upravljanja otpadom u Živinicama, Kladnju i Banovićima. Budući da su Srebrenik i Lukavac također izrazili interes za korištenje ove deponije, od projekta bi izravnu korist trebalo da ima oko 180.000 stanovnika – kazala je, između ostalog, Naessl.   

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo