11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 17:46 BiH - Sarajevo

Osigurana sredstva za završetak prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak

Osigurana sredstva za završetak prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su Sporazum o sufinansiranju projekta prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak u iznosu 250.000 KM, saopćeno je iz Pres klužbe Kantona Sarajevo.

Ministarstvo je obezbijedilo dodatna sredstva koja nisu bila planirana budžetom 2019. godine.

Ovim će se privesti kraju prva faza projekta kojom se obezbjeđuje vodosnabdijevanje cijele Mjesne zajednice Gajevi i pojedinih naselja koji joj gravitiraju.

- Prilikom naše zadnje posjete načelniku Fazliću, imali smo priliku obići postrojenja i uvjeriti se da je sistem vodosnabdijevanja u Općini Ilijaš jako dobro organizovan. Vrlo sam srećan kada imamo priliku da izdvojimo novac za projekte koji će biti završeni. Ovo je pokazatelj da Vlada zaista podržava projekte lokalnih zajednica koji su kvalitetni, a ovo je jedan od njih. Ova saradnja će se nastaviti i u idućoj godini, jer kao što smo i najavili kroz vodne naknade, podržavat ćemo projekte koji su održivi, isplativi i kvalitetni i koji obezbjeđuju puno bolji sistem vodosnabdijevanja - rekao je ministar Mandić.

Načelnik Fazlić je istakao kako se radi o projektu koji je započet prije godinu i po dana i čija finansijska konstrukcija iznosi 1,8 miliona KM.

- Vlada KS je već obezbijedila milion KM, a ostalu razliku Općina Ilijaš. Međutim, imali smo problema u zatvaranju finansijske konstrukcije, te nam je Ministarstvo komunalne privrede obezbijedilo dodatnih 250.000 KM, čime će se završiti prva faza pojekta - rekao je načelnik Fazlić. Najavio je saradnju s Ministarstvom i naredne godine na realizaciji druge faze projekta, odnosno proširenja sistema na druge MZ.

- Prva faza je najvažniji dio projekta kojim ćemo obezbijediti kapacitete kako bi se ovaj sistem mogao dalje razvijati - dodao je načelnik Fazlić.

Nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo