15°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 22:09 Svijet - Nakon Macronove kritike

Njemačka predložila uspostavu ekspertne grupe u NATO-u

Njemačka predložila uspostavu ekspertne grupe u NATO-u

Njemačka je, u pokušaju da ublaži francuske brige prema NATO-u, zatražila u srijedu uspostavu grupe eksperta koja bi razmotrila sigurnosne izazove s kojima se suočava allijansa nakon što se francuski predsjednik Emmanuel Macron požalio na "kliničku smrt" te vojne  organizacije.

Macronove javne kritike NATO-a, prvenstveno zbog nedostatka američkog čelništva, brige oko nepredvidive Turske koja je izvela ofanzivu u sjevernoj Siriji ne upozoravajući na nju svoje saveznice, potrebe da Evropa preuzme veću sigurnosnu odgovornost - uzdrmale su alijansu.

Na satanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu, njemački šef diplomatije Heiko Maas izjavio je da je 29-člana transatlanska alijansa "evropsko životno osiguranje i mi želimo da ostane tako". Kazao je da bi cilj trebalo biti sprečavanje "svih tendencija razilaženja" unutar NATO-a.

Da bi se to desilo, izjavio je Maas novinarima, "političko krilo" NATO-a mora se osnažiti. 

- Trebali bismo primati savjete od eksperata, od ljudi koji se razumiju u ta pitanja - kazao je.

Tokom razgovora, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian također je iznio sličan prijedlog, pozivajući na stvaranje "grupe mudraca" - visokih zvaničnika koji bi proučili političke aspekte procesa donošenja odluka unutar NATO-a.

Upitan nakon sastanka kako su ta dva plana primljena, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da je Maasov prijedlog naišao na podršku među brojnim saveznicama," i mislim da to vrijedi sada razmotriti".

On je u više navrata odbio da govori o eventualnim dobrim stranama francuskog  plana.

Američki državni secketar Mike Pompeo izjavio je da je "uvijek to slučaj u svakoj instituciji, svakoj strukturi koja je stvorena da se konstantno propituje odgovara li svom cilju. Postiže li svoje ciljeve? Da li ostvaruje prvobitnio postavljene ciljeve?", prenosi Associated Press. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo