23°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 08:34 Regija - Kongres u Zagrebu

Pučani za izmjenu odluke pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Pučani za izmjenu odluke pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Europska pučka stranka (EPP) zatražila je u srijedu u Zagrebu od europskih institucija i članica EU-a da se što prije otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i tako promijeni odluka iz listopada kada je početak pregovora blokiralo nekoliko zemalja predvođenih  Francuskom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodio je malu skupinu čelnika EU-a koji su spriječili otvaranje pregovora s tim državama, unatoč zabrinutosti zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.  

Pariz smatra da Unija najprije treba reformirati metodologiju proširenja i predlaže da se pristupanje odvija postupno, u sedam koraka. 

-Nova Europska komisija trebala bi se odmah primiti politike proširenja i pomoći da se ta negativna odluka što prije promjeni- poručili su pučani, prenijela je Hina.

-Pozivamo Europsko vijeće i zemlje članice da se obvežu da će što je prije moguće donijeti pozitivnu odluku o otvaranju pregovora s obje zemlje - stoji u dokumentu usvojenom na stranačkom kongresu u Zagrebu.

Od europskih institucija također se traži da ohrabre reforme u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu kako bi te države što prije ispunile kriterije za pristupanje Uniji.

Hrvatska, koja će u prvoj polovini 2020. predsjedati EU-om, bit će u svibnju domaćin summita Unije i zapadnog Balkana.

Rezoluciju o zapadnom Balkanu predložila je Hrvatska demokratska zajednica, članica EPP-a i najjača stranka vladajuće koalicije u Hrvatskoj.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo