21°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 10:54 Ljepota i Zdravlje - Istraživanje

Nedostatak sna poguban za kosti, posebno kod žena

Nedostatak sna poguban za kosti, posebno kod žena
Foto: Ilustracija
Nedostatak sna povezan je sa nižom mineralnom gustinom kostiju (BMD) i većim rizikom za pojavu osteoporoze kod žena u postmenopauzi, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Bone and Mineral Research", piše Physician's Weekly.

Profesorica epidemiologije Heather M. Ochs-Balcom, sa Univerziteta u Buffalou, i njene kolege koristile su podatke 11.084 žena prosječne starosti 63 godine u postmenopauzi, kako bi procijenili odnos između dužine spavanja i zdravlja kostiju.

Istraživači su otkrili da su žene koje su spavale najviše pet sati tijekom noći imale nižu mineralnu gustinu kostiju u odnosu na one koje su spavale sedam sati.

Žene koje su spavale pet sati tijekom noći ili manje imale su veće šanse za smanjenje koštane mase i razvoj osteoporoze kuka. Sličan obrazac primjećen je i kod kičme.

Veće šanse za osteoporozu i u ovom slučaju imale su žene koje su spavale najviše pet sati tokom noći.

Nije bilo značajne povezanosti između kvaliteta spavanja i smanjene mineralne gustine kostiju.

"Naše istraživanje ukazuje da san može negativno da utječe na zdravlje kostiju. Nadam se da to može poslužiti i kao podsjetnik da bi trebalo da se potrudimo da osiguramo sebi preporučenih sedam ili više sati spavanja tijekom noći za bolje fizičko, ali i mentalno zdravlje", kažeOchs-Balcom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo