18°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

22.11.2019 / 15:30 BiH - Nakon preuzimanja mandata

Reis Kavazović: Vrlo otvoreno i čestito ćemo nastaviti tražiti rješenja da uz dogovor jačamo državu BiH

Reis Kavazović: Vrlo otvoreno i čestito ćemo nastaviti tražiti rješenja da uz dogovor jačamo državu BiH
Foto: Vijesti.ba
Islamska zajednica u BiH važan je dio historije ove zemlje. Ona je u svim vremenima uvijek bila ona nada koja je na neki način vodila naš narod, davala mu duhovnu snagu i hrabrila ga da ne posustane pred teškim vremenima kojima je bio izložen.

Poručio je ovo danas u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je danas otpočeo drugi mandat na mjestu poglavara IZ u BiH.
 
- Mi ćemo nastaviti raditi onako kako smo i dosad radili - vrlo otvoreno, vrlo čestito, i tražiti sve šanse i mogućnosti da u ovoj zemlji sa svim onima koji žive s nama iznalazimo uvijek i na pravi način rješenja i da uz dogovor jačamo našu državu BiH - rekao je Kavazović.
 
Na kraju svog kratkog obraćanja medijima, zahvalio je svima onima koji su doprinijeli da se Islamska zajednica u BiH razvija na način da poštuje prava ljudi, štiti vrijednosti islama i na taj način doprinosi razvoju islama i muslimana u BiH.

Reisovom obraćanju prethodilo je otvaranje izložbe "Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882.-2019." u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, upriličeno povodom obznanjivanja novog sedmogodišnjeg mandata reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

Reis Kavazović ranije je predvodio džuma-namaz i održao hutbu u Begovoj džamiji, nakon čega je na svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu položio zakletvu. Tom prilikom uručena mu je Odluka o izboru reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo