13°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

22.11.2019 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Kukić: Slijedi li drugo poluvrijeme utakmice s ANP-om!?

Kukić: Slijedi li drugo poluvrijeme utakmice s ANP-om!?
Slavo Kukić / Vijesti.ba
Univerzitetski profesor akademik Slavo Kukić komentirao je za Vijesti.ba dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva BiH oko mandatara za sastav novog Vijeća ministara.

Kukić kaže da je vrlo teško govoriti o Programu reformi i u vezi s čim je sporazum članova Predsjedništva postignut, jer, tekst sporazuma čuvaju od javnosti kao zmija noge.
 
„Za sada je izvjesno da se operira dokumentom koji je u svome nazivu izmijenjen u odnosu na onaj koji je bio predmet spora. To, doduše, ne mora ništa značiti, ali za sada je Dodiku oslonac za tvrdnje kako sporazumom nije prihvaćeno ništa što je drugačije u odnosu na ono o čemu stalno govori – da nema ništa protiv suradnje s NATO, ali da su,  to su riječi koje je ovih dana izrekao za ruske medije, Srbi iskusili bombardovanja NATO-a, da RS ne vidi nikakvu prednost u tom vojnom savezu i da mu ne namjerava pristupiti i odreći se svoje vojne neutralnosti. Što će se stvarno događati tek će se vidjeti“, kaže Kukić.
 
U ovom momentu je, nastavlja Kukić, bojim se, zna li se na kakve je zaokrete spreman gospodin Dodik u toku samo jedne noći, za iole sigurnije sudove ipak prerano. No, barem što se mene tiče, prerano je likovati, sve mogućnosti su i dalje podjednako otvorene.
 
Svi potencijalni budući članovi novog saziva Vijeća ministara BiH hvale Program, dok ga opozicija napada, iako ga ni jedni i drugi nisu još vidjeli.
 
Kukić kaže da, što se opozicije tiče, sasvim logična reakcija budući se tekst Programa reformi, koji je predmet sporazuma članova Predsjedništva, krije od javnosti.
 
„Naravno, logika opozicijskog djelovanja podrazumijeva da se on, i da ga se ima na uvidu, kritizira iz različitih perspektiva. Ovako, međutim, prema oštroj kritici opozicije je, siguran sam, i puno veće razumijevanje u javnom prostoru, a i puno veće sumnje prema onom što se u dokumentu doista nalazi“, smatra naš sagovornik.
 
S druge strane, dodaje profesor Kukić, što se onih na vlasti tiče, u pitanju je klasična formula po kojoj se, ovdje i svugdje u svijetu, ponašaju politički aparatčici.
 
„Jer, kako braniti bilo što na neviđeno? No, kod političkih aparatčika, a ovdje su se razmnožili kao gljive poslije kiše, ne vrijedi to nego sasvim drugo pravilo – da si obavezan aplaudirati svemu što tvoj pretpostavljeni u vertikali moći dogovori, pa i pod cijenu da to vodi izravno u ambis“, kaže on.
 
Na pitanje da li su domaći političari ti koji su stvarno postigli dogovor ili je to bio pritisak stranaca s obzirom da je dogovor objavljen sat vremena nakon sastanka s najvažnijim stranim ambasadorima u BiH, Kukić odgovara da je i o tome, ruku na srce, problematično govoriti.  
 
„Ovih dana je moguće svjedočiti kojekakvim spekulacijama. Osobno, međutim, baš i nisam siguran da je pritisak bio povod za popuštanje Milorada Dodika. Naime, on je u odnosu na Zapad definitivno podvukao crtu i sve svoje planove usmjerio prema Moskvi. Utoliko, o njegovom popuštanju se može govoriti jedino u slučaju da je pritisak došao iz Rusije. A ako je u pitanju to, bojim se da utakmica s ANP, Programom reformi, zovite to kako vam volja, još uvijek nije završena. I da bi nakon formiranja Vijeća ministara mogli gledati njezino drugo poluvrijeme“, kaže Kukić.  
 
On dodaje da će u tom slučaju, dakako, biti opravdano govoriti jesu li vanjskom pritisku podlegla druga dvojica članova Predsjedništva.
 
Kada je u pitanju uspjeh ovog sporazuma i izlazak iz političke krize, Kukić kaže da mogućnost propadanja sporazuma o Programu reformi uopće ne treba isključivati.
 
„Na to, uostalom, upućuju i neki detalji u vezi sa sporazumom. I stoga bih i ovom prilikom podsjetio, dogovoreno je da sporazum bude proslijeđen u Brisel nakon imenovanja predsjedavajućeg i svih ministara u Vijeću ministara. Ako je to bilo važno Dodiku, i ako su na to morali pristati Komšić i Džaferović, iako su mjesecima ponavljali da nema predsjedavajućeg prije nego se ANP pošalje u Brisel – ili da se barem jedno i drugo uradi istovremeno – onda se mora postaviti pitanje nije li takva formulacija dio nekog novog đavoljeg plana, kojeg u svojoj glavi ima Dodik, i koji bi mogao eksplodirati prvi dan nakon njegova zaposjedanja institucija državne vlasti. Ne razmišlja li, recimo, Dodik da njegovi ministri na Vijeću ministara, jer ono proslijeđuje Dokument u NATO, na prvoj sjednici, iz sam Bog zna kakvih razloga i uz kakva obrazloženja, povuku kočnice. Jednostavno, ne slažemo se sa slanjem dokumenta u NATO i točka“, kaže profesor Kukić.
 
Kukić ističe kako ne želi prejudicirati, ali ni takvu mogućnost ne treba isključivati.
 
„Uostalom, sve to će se odvijati relativno brzo i svi zajedno ćemo biti u prilici svjedočiti onom što će se događati“, zaključio je profesor Slavo Kukić.
 

H.LJ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo