19°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

22.11.2019 / 20:33 Politika - O Martini Mlinarević

MVP odgovorilo na hajku HDZ-a: Nemamo pravo usporavati Predsjedništvo BiH

MVP odgovorilo na hajku HDZ-a: Nemamo pravo usporavati Predsjedništvo BiH
Foto: Vijesti.ba
Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorke BiH u Republici Češkoj Martine Mlinarević Sopta zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Zamjenik ministra je dopis Upravnom inspektoratu Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi.

Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MVPBiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH.

Nakon svih provedenih procedura ambasadorka Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MVPBiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.

Nesporazum u vezi s adresom s koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo