11°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

04.12.2019 / 20:00 Politika - Hitna sjednica

Sutra imenovanje Tegeltije, nakon toga imena novih ministara

Sutra imenovanje Tegeltije, nakon toga imena novih ministara
Zoran Tegeltija / Vijesti.ba
Politički direktori Vijeća za implementaciju mira (PIC) pozdravili su danas odluku da Zoran Tegeltija bude imenovan za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

A imenovanje bi se trebalo desiti sutra na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Predsjedavajući Denis Zvizdić izrazio je očekivanje da će Predstavnički dom potvrditi sutra Tegeltiju za predsjedavajućeg Viježa ministara. Zvizdić je rekao da poslije toga slijedi dostavljanje imena za ministre i zamjenike ministara, te procedure provjere koje provode Centralna izborna komisija i Agencija za istrage i zaštitu.

- Očekujemo da ćemo do kraja godine biti u prilici da imenujemo kompletno Vijeće ministara BiH - zaključio je Zvizdić.

Najavljujući za 18. decembar prvu redovnu sjednicu Predstavničkog doma, on je rekao da će Dom biti spreman kada dobije konačnu provjeru za ministre i zamjenike ministara da imenuje Savjet ministara.

- Planiramo u januaru održati dvije redovne sjednice kako bismo uhvatili ritam usvajanja zakona, a posebno finansijskih sporazuma koji su već dugo na čekanju u Predstavničkom domu - naveo je Zvizdić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu izjavio novinarima da vjeruje da će nakon potvrđivanja imenovanja za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija napraviti konsultacije sa svim političkim strankama koje trebaju dati imena ministara i zamjenika ministara.

- Mislim da su sva imena spremna, za sve resore - kazao je Čović, dodajući da, iako je proces provjera zakonom vremenski definiran, misli da “nema nijednog razloga da se taj vremenski rok uopće konzumira u cjelini“.

- Vjerujem da smo stvorili sve preduvjete danas, uz ovu atmosferu, da svakako prije katoličkog Božića imamo Vijeće ministara BiH. Ako ništa drugo, da možemo ubrzano završiti neke stvari koje nismo u posljednje vrijeme uspjeli završiti, a tiču se ogromnog broja zahtjeva, incijativa i finansijskih sredstava koja su, na neki način, vezana za izvršnu i zakonodavnu vlast u BiH, a nisu se u mogućnosti trošiti. Ono što će biti moja inicijativa, s obzirom na to da će predstavnik hrvatskog naroda ponovno biti ministar finansija, je da idemo sa prijedlogom proračuna. Zato bi dobro bilo da imamo i Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH prije nove godine - istaknuo je Čović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo