35°C
Mostar 37°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

07.12.2019 / 10:07 Regija - Žestoke osude iz EU

Krivična prijava protiv Vučića zbog negiranja zločina u Račku

Krivična prijava protiv Vučića zbog negiranja zločina u Račku
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Tom Gaši advokat iz Prištine je u ime porodica žrtava masakra u Račku podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića zbog krivičnog djela “podsticanje nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje, razdruživanja ili netrpeljivosti” ...

... u skladu sa članom 147. Kosovskog Krivičnog zakonika, prenose Vijesti.ba.

Kosovskim medijima je advokat Gaši izjavio da se krivična prijava protiv Vučića sada nalazi u rukama Specijalnog tužilaštva koji će odlučiti o daljim koracima.

Krivična prijava advokata Gašija je uslijedila nakon izjave predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića od 5. decembra koji je masakr u selu Račak nazvao “fabrikacijom”, javlja Radio Slobodna Evropa.

„Radilo se o fabrikovanom zločinu gdje je sve falsifikovao svjetski hohštapler i prevarant William Walker (bivši šef
misije OEBS). To ću da ponavljam svakog dana pa da vidim ko će da nas osudi", rekao je Vučić u komentarišući presudu prištinskog suda kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora zbog izjave u kojoj je masakr u Račku nazvao „lažnim zločinom“.Predsjednik Kosova Hashim Thaci je reagovao zbog ove izjave istakavši da je masakr u selu Račak “jedan od najgorih žločina protiv civila u Evropi”.

“Srpska genocidna politika se ne može braniti. To se mora odreći. Mir, pomirenje i pravda ne mogu se graditi na osnovu negiranja zločina”, poručio je Thaci na društvenim mrežama.

Kosovski odlazeći premijer, Ramush Haradinaj je takođe putem društvenih mreža podsjetio da je masakr u Račku “šokirao cijeli svijet”.

“Vučićeva izjava negiranja, dokazuje da Srbija institucionalno čuva Miloševićev genocidni mentalitet”, naglasio je Haradinaj na Twitteru podvukavši da je “šokantno kako takozvani ‘predvodnik EU’ gaji etničku mržnju i minimizira šanse za mir i pomirenje u regionu”.

“Odbio je da Srebrenicu nazove genocidom, sada poriče masakr u Račku”, napisao je lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti na Twitteru.

“On želi da krene u mirovnu budućnost bez prihvatanja zločina iz prošlosti. Ali, genocid, masovne grobnice i masakri su istina Srbije. Vrijeme je da Vučić počne time da se bavi”, dodao je Kurti.Zvaničnici Evropske Unije su takođe poručili da nema mjesta negiranju masakra u selu Račak.

“Jedno je jasno, nema mjesta za negiranje ili relativizaciju događaja koji su se dogodili u Račku na Kosovu u januaru 1999. Poricanje i revizionizam suprotni su vrijednostima Evropske Unije i suprotni su projektu integracije Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju”, izjavila je za Radio Slobodna Evropa, Ana Pisonero, portparolka Evropske Komisije. Ona je podvukla da je regionu potrebno pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa.

Srpske snage koje su djelovale na Kosovu su, 15. januara 1999. godine, pogubile 45 albanskih civila na Kosovu. Tadašnji šef posmatračke misije OEBS, William Walker koji je bio svjedok masakra je izjavio da se radi o “zločinu protiv čovječnosti”.

Ovaj masakr je predstavljao ključni trenutak, za odluku NATO snaga da pokrenu vojnu operaciju protiv srpskih ciljeva u tadašnjoj SRJ koja je otpočela 24. marta 1999. i trajala 78 dana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo