7°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

08.12.2019 / 14:00 BiH - Rođeni Mostarac

Dragan Markovina prvi dobitnik nagrade Zdravko Grebo

Dragan Markovina prvi dobitnik nagrade Zdravko Grebo
Dragan Markovina / Vijesti.ba
Sarajevo Fest Umjetost i Politika i porodica prof. Zdravka Grebe ponosno prezentiraju Nagradu Zdravko Grebo za kritički diskurs.

Prvi nosilac ove nagrade je Dragan Markovina, istoričar, pisac i društveni i politički analitičara. Nagrada se dodjeljuje za njegov esej „Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?“

Nagrada “Zdravko Grebo” dodjeljuje se Draganu Markovini za esej “Je li moguće pomiriti  antagonizirana društvena sjećanja?” iz knjige “Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i  zaborava”. Knjiga izvrsnog povjesničara, politologa, kolumniste, objavljena je u autorovom  rodnom gradu Mostaru, u koprodukciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net.

„Libanon na Neretvi“ fascinira koncentriranom analitičnošću i snagom činjeničnih  argumenata, kojima autor znalački raspolaže o bliskoj i daljnjoj povijesti Mostara,  intelektualnom čestitošću i moralnom uzvišenošću Markovina po prvi puta u našoj  publicističkoj literaturi nudi rješenje kako se možemo prestati mrziti.

Esej “Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja?” nudi kako možemo pomiriti  naše traume i konflikte na neupitnim vrijednostima antifašizma i solidarnosti.  Markovina u svom pisanju ne krije emotivni naboj i oštar kritički jezik kojim prati sudbinu njegovog grada.

Vrijeme je da politikama mira i nade društveno izliječimo osjećaj rezignacije, gubitništva i tuge. To se osjećanje nade i vizije oporavljenog grada u kojoj mora doći do pomirenja izdašno prelijeva iz knjige i naseljava duboko u nama.

Žiri u sastavu Ognjenka Finci, Haris Pašović i Dino Mustafić odlučio je jednoglasno dodijeliti  nagradu “Zdravko Grebo” autoru Draganu Markovini.

Zdravko Grebo je bio profesor prava, revolucionar, mislilac i sarajevska i mostarska raja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo