15°C
Mostar 16°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 14:54 Zanimljivosti - Meng Xiang i Meng Yuan

Pande blizanci iz ZOO Berlin dobile imena

Pande blizanci iz ZOO Berlin dobile imena
Foto: AFP
Blizanci panda koji su došli na svijet u Berlinskom zoološkom vrtu 31. augusta obojica su mužjaci, a zaposlenici su im dali imena Željeni San (Meng Xiang) i Ispunjeni San (Meng Yuan).

Uprava zoološkog vrta objavila je da se, u skladu s kineskom tradicijom, svečanost davanja imena novim pandama odvija stotinu dana po njihovom rođenju.

Blizanci danas teže oko šest kilograma, a novinarima su predstavljeni u ponedjeljak kada su se igrali na zagrijanim prostirkama.

ZOO ih tek treba predstaviti široj javnosti. Očekuje se da će njihov prvi izlazak iz nastambe biti početkom sljedeće godine.

Ovo je prvi put da su se pande okotile u berlinskome zoološkom vrtu, nakon ranijih višestrukih neuspjelih pokušaja.

Kineska ambasada u Njemačkoj izvijestila je da su prvi put nove pande došle na svijet u Njemačkoj. Samo u ovoj godini u raznim zemljama svijeta okotilo se 60 panda, a 57 ih je preživjelo.

Majka blizanaca Meng Meng i otac Jiao Qing stigli su u Berlinski zoološki vrt u ljeto 2017. i jedini su par divovskih panda u Njemačkoj. Ondje su na posudbi 15 godina.

Odrasli i njihovi potomci ostaju vlasništvo Narodne Republike Kine, a zoološki vrt plaća oko milion dolara godišnje za održavanje odraslih panda.

Novci se reinvestiraju u kineski program uzgoja panda.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo