26°C
Mostar 32°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 31°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 17:40 Politika - Žustra rasprava

Dvije 'struje' u HDZ-u: Izborni zakon, pa vlast u FBiH ili obrnuto

Dvije 'struje' u HDZ-u: Izborni zakon, pa vlast u FBiH ili obrnuto
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

HDZ BiH dostavio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji imena ministara i njihovih zamjenika iz reda hrvatskog naroda, koji će u narednom mandatu biti dio najvišeg organa izvršne vlasti na državnom nivou.

Očekivano, u naredne četiri godine na čelu ministarstava finansija i trezora, odnosno pravde, ostaće dosadašnji HDZ-ovi kadrovi Vjekoslav Bevanda i Josip Grubeša.

Nekadašnja ambasadorica BiH u Njemačkoj Ankica Gudeljević kandidovana je za ministricu civilnih poslova BiH, što je najveće iznenađenje u HDZ-ovoj kadrovskoj kombinatorici, budući da se u javnosti u proteklom periodu špekulisalo da bi aktuelni predsjednik FBiH Marinko Čavara mogao biti prvi čovjek Ministarstva civilnih poslova BiH u novoj raspodjeli fotelja.

No, Čavara je za sada ostao "kratkih rukava". Dobri poznavaoci prilika ipak ističu da ovakvo rješenje nije slučajan izbor predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, te da se može dovesti u vezu sa formiranjem federalnog nivoa vlasti.

Aktuelni predsjednik FBiH izabran je na oktobarskim izborima u Zastupnički doma Parlamenta FBiH, ali mu je zakonima i odlukama CIK-a BiH omogućeno da u prelaznom periodu istovremeno obnaša funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

No, ukoliko bi bio imenovan za ministra civilnih poslova BiH, Čavara bi prekršio zakone i pravila jer duplanje funkcija u izvršnoj vlasti (na entitetskom i državnom nivou) nije dozvoljeno.

Čavara bi, dakle, u tom slučaju morao podnijeti ostavku na mjesto predsjednika FBiH, a HDZ BiH pokrenuti proces formiranja izvršne vlasti u FBiH. Konkretno, imenovanje entitetskog predsjednika i dva dopredsjednika, jer prema Ustavu, predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika, imenuje federalnu Vladu, nakon konsultacija sa premijerom.

Ostavljajući Čavaru na poziciji predsjednika FBiH i van novog saziva Vijeća ministara BiH, lider HDZ-a BiH de facto odugovlači sa procesom kompletiranja nove vlasti u FBiH.

Od ranije je poznato da je uslov HDZ-a BiH za formiranje nove Vlade FBiH izmjena izbornog zakonodavstva BiH. To je lider ove stranke opetovao u svim dosadašnjim pregovorima sa predstavnicima SDA.

No, kako saznajemo, u međuvremenu su se u Čovićevoj stranci pojavile podjele, te se vode žustre rasprave o tome da li treba insistirati na formiranju novog saziva Vlade FBiH prije ili nakon izmjena izbornog zakonodavstva.

Prema našim saznanjima, jedan struja u HDZ-u BiH insistira na tome da se federalna vlast konstituiše nakon izmjena Izbornog zakona BiH, strahujući da bi se u suprotnom "slučaj Komšić" mogao ponoviti.

Druga struja, pak, stava je da je potrebno Vladu FBiH formirati prije izmjena izbornog zakonodavstva.(Vijesti.ba)

Izdvajamo