17°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 18:22 Sport - Ruski Olimpijski komitet

Sankcije WADA-e neadekvatne, nelogične i pretjerane

Sankcije WADA-e neadekvatne, nelogične i pretjerane
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Sankcije Svjetske antidoping agencije (WADA) protiv Rusije su neprimjerene i pretjerane, izjavio je u ponedjeljak predsjednik ruskog Olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov nakon što je WADA zabranila ovoj zemlji učestvovanje u svim važnim sportskim događajima na četiri godine.

WADA je zabranila Moskvi učestovanje na, između ostalog, narednim ljetnim i zimskim Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvo u fudbalu 2022. godine, zbog neovlaštenog kršenja laboratorijskih podataka o dopingu, podsjeća Reuters.

- Pozicija ruskog Olimpijskog komiteta ostaje nepromijenjena - sankcije su neadekvatne, nelogične i pretjerane. Naravno da smo razočarani, ali prvobitno smo pretpostavili da će preporuke Izvršnog odbora WADA-e biti odobrene bez promjena, posebno nakon što su glavne tačke objavljene - rekao je Pozdnjakov.

Također je rekao da će ruski Olimpijski komitet učiniti sve što može kako bi omogućio ruskim sportašima da se takmiče pod zastavom te zemlje na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju.

Izvršni odbor WADA-e postupio je na taj način nakon što je zaključio da je Moskva iznijela lažne dokaze i izbrisala dosjee povezane s pozitivnim doping testovima iz laboratorijskih podataka koji su mogli pomoći u identificiranju korisnika dopinga.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo