17°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 19:24 Svijet - Pariz

Putin i Zelenski kod Macrona: U fokusu mir u Ukrajini

Putin i Zelenski kod Macrona: U fokusu mir u Ukrajini
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Dugo očekivani samit Normandijske četvorke održava se u Parizu, tema je rješavanje krize u Ukrajini.

Glavni akteri samita su predsjednici Rusije, Francuske, Ukrajine i kancelarka Njemačke, a u francuskoj prestonici već imaju odvojene sastanke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se danas u Parizu prvi put sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, na samitu koji ima za cilj uspostavljanje mira na istoku Ukrajine.

Zelenski i Putin razgovaraju zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenio je Rojters.

Nakon niza odvojenih bilateralnih sastanaka u Јelisejskoj palati, Putin i Zelenskii su ušli su u sobu za sastanak četvoro lidera, na kratko pogledali jedan u drugoga, ne osmjehujući se, dodaje agencija.

Oni se nisu rukovali pred kamerama.

- Glavno pitanje je pitanje izgradnje povjerenja tako da možemo da idemo ka cilju obnove ukrajinskog suvereniteta - rekao je neimenovani francuski diplomatski izvor.

Putin i Zelenski će potom održati sastanak u četiri oka.Uprkos sporazumu o prekidu vatre postignutom 2015. godine u Minsku, ima malo znakova o postizanju mirnog rejšenja.

Današnji samit je prvi put da se četvoro lidera sastalo u tzv. Normandijskom formatu od 2016. godine.

Putin se odmah po dolasku u Pariz sastao s Angelom Merkel, dok je Makron u svojoj rezidenciji razgovarao sa Zelenskim.

Sastanak, kojem posreduju čelnici Francuske i Njemačke, ima za cilj da oživi napore za rješavanje petogodišnjeg sukoba Kijeva sa proruskim snagama, koje od 2014. godine drže dijelove teritorije jugoistočne Ukrajine.

U sukobu je život izgubilo više od 13.000 ljudi, a hiljade su raseljene.

Zelenski, koji je u aprilu odnio ubjedljivu pobjedu na izborima, obećao je Ukrajincima da neće podilaziti Putinu kada se njih dvojica sretnu, ali ponovio je da su direktni pregovori sa Moskvom jedini način da se sukob okonča.

U središtu razgovora su detalji Minskog sporazuma, mirovnog plana sa 13 tačaka iz 2015. godine, koji predviđa povratak granice s Rusijom pod ukrajinsku kontrolu, održavanje izbora u separatističkim regionima i razoružavanje proruskih snaga na jugoistoku Ukrajine.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo