15°C
Mostar 15°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

09.12.2019 / 20:14 Regija - Podignuta optužnica protiv šest osoba

Optužnica za ubistvo Ivanovića objavljena u kosovskim medijima

Optužnica za ubistvo Ivanovića objavljena u kosovskim medijima
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Samo nekoliko sati nakon što su advokati dvojice optuženih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Mahmut Haljimi i Faruk Korenica za KoSSev još jednom potvrdili da im optužnica još uvijek nije dostavljena, prištinski portal Gazeta Express, ekskluzivno...

... je objavio fotografije navodne optužnice i njenog sadržaja uz najavu da će sutra „ekskluzivno“ javnosti predočiti i izjavu zaštićenog svjedoka.

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića prošle sedmice, prenosi Kossev.

Prema optužnici, a kako piše "Gazeta ekspres", prvoosumnjičeni, Nedeljko Spasojević, bivši pripadnik Kosovske policije, svojim postupcima olakšao je i obezbijedio put osumnjičenima (izvršiocima) nakon izvršenja ubistva.

Izvodi iz optužnice koji su objavljeni u Gazeti ekspresu:

- Također, kritičnog dana, okrivljeni Nedeljko Spasojević, zajedno sa druga dva policajca koji su se prvi našli na mjestu događaja – Žarko Jovanović i Dragiša Marković, nije obavio svoju dužnost tokom kritičnog dana; dozvolili su neovlaštenim osobama da oštete moguće dokaze koji su se našli na mjestu događaja onog dana kada je Oliver Ivanović ubijen. Srbin, Nedeljko Spasojević, prema optužnici, blisko je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima kako bi izvršili ubistvo Ivanovića, stvaranjem uslova i uklanjanjem prepreka za omogućavanje djela.

- Ovaj policijski istražitelj je sa umišljajem i svjesno obezbijedio teren nepoznatim licima (do sada za Tužilaštvo), da se kreću automobilom „Opel Astra“ plave boje sa zatamnjenim staklima bez registarskih tablica, koje je bilo parkirano na periferiji grada, a iz kojeg je narednog dana Oliver Ivanović ustreljen. Ovim radnjama bivši pripadnik Kosovske policije Nedeljko Spasojević počinio je krivično djelo „pomaganje u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva“ iz člana 179. KZK u vezi sa članom 33 stav 2 KZKK.

- Nekoliko sedmica za redom, Srbin, Marko Rošić, rođen u Mitrovici, sa kriminalnom prošlošću, već je pratio pokojnog Olivera Ivanovića. U njegovom džipu pronađen je komad papira sa registarskim tablicama automobila koji je također pratio brata žrtve (Ivanović) a vozilo, čije su registarske tablice pomenute, bilo je parkirano u restoranu „Grej“ u vlasništvu Milana Radoičića.

- Rade Basara je, u svojstvu policajca, sarađivao sa zločinačkom grupom koju je organizovao Milan Radoičić, od koje je dobio naređenja da prikrije i eliminiše sve dokaze i da se zločin nikada ne rasvijetli.

- Udio u ovoj čitavoj teškoj priči imala je i administrativna asistentica žrtve Olivera Ivanovića, Silvana Arsović. Osumnjičena je pomogla u izvršenju krivičnog djela „teško ubistvo“, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog djela. Optužena je imala saznanja da su sigurnosne kamere u SDP-ovim prostorijama bile nasilno zaustavljene, isključene iz struje, čime je olakšala osumnjičenima da ih nadzorne kamere ne snime kada je izvršeno djelo ubistva nad pokojnim Oliverom Ivanovićem. Isto 16.01.2018, u 08:16 sati, odmah nakon Oliverovog ubistva, aktivirala je sigurnosne kamere u kancelarijama stranke „SDP“, gdje radi kao administrator u tim kancelarijama i kao jedina osoba u pomenutom objektu u vrijeme kada je ubistvo počinjeno.

- Ovim radnjama okrivljeni je počinio krivično djelo „pomaganje u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva“ iz člana 179 u vezi sa članom 33 stav 2 KZK.

- Dragiša Marković je također pružao tajne podatke iz istražnog rada kosovske policije. Potonji je u januaru 2018. godine bez odobrenja dao tajne službene informacije sa mjesta zločina i time počinio krivično djelo. Isto je postupio i Žarko Jovanović.

- Dana 16.01.2018. oko 08:10 sati u ulici Sutjeska u Sjevernoj Mitrovici, iz jednog vozila u pokretu marke „Opel Astra“, bez registarskih tablica, sa zatamnjenim staklima, vatrenim oružjem kalibra 9 mm, šest puta je pucano u sada već pokojnog Olivera Ivanović.

- Nakon intenzivnog rada Specijalnog tužilaštva Kosova, 2. decembra ove godine podignute su optužnice protiv šest osoba osumnjičenih za umješanost u ubistvo bivšeg srpskog političara Olivera Ivanovića", stoji u optužnici koju je objavila Gazeta ekspres.(Vijesti.ba / KoSSev)

Izdvajamo