19°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 11:05 Kultura - Na Velikoj sceni BNP

Omladinski hor Zenica u petak premijerno izvodi mjuzikl 'Duša Sarajeva'

Omladinski hor Zenica u petak premijerno izvodi mjuzikl 'Duša Sarajeva'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Premijera mjuzikla "Duša Sarajeva" u izvođenju Omladinskog hora Zenica najavljena je za petak, 13. decembar na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP).

BNP je i partner u tom projektu, u kojem će solisti biti članovi tog hora Merima Mustafić i Ajdin Huskić, a kao gosti će nastupiti i hor Univerziteta Zenica te glumica BNP-a Sabina Kulenović.   

- Na inicijativu članova našeg hora htjeli smo ovim mjuziklom da prikažemo smrt mladih ljudi u proteklom ratu u Sarajevu. Asocijacija je, naravno, na smrt dvoje poznatih mladih ljudi, Boška i Admire, ali to je samo asocijacija. Ovo je ipak univerzlana tema, jer niko nije zapisao koliko je takvih mladih parova poginulo u BiH - kazao je na današnjoj pres-konferenciji dirigent i osnovač zeničkog hora Milenko Karović.

On je napomenuo da je, nakon mjuzikla "Hanka", "Duša Sarajeva" drugi takav projekt u zadnje dvije godine koji su zajednički realizirali s BNP-om.

Direktor BNP-a Hazim Begagić podvukao je da svih 27 godina, koliko postoji Omladinski gradski hor Zenica, intenzivno sarađuje s BNP-om.

- Ta je saradnja i prirodna. Svih tih godina nijedna njihova priredba ili koncert, da li bili realizirani u saradnji s BNP-om ili ne, nije raelizirana izvan prostora BNP-a Zenica. Veseli nas da Omladinski hor u muzici čini ono što naša Dječija, omladinska i lutkarska scena čini u oblasti dramske umjetnosti - istakao je direktor Begagić.

Sretni su, kaže, što su u skladu s mogućnostima dali doprinos u realizaciji novog projekta Omaldinskog hora.

- Izazov je bio poistovijetiti se s ratnim dešavanjima u Sarajevu. Uz pomoć Sabine Kulenović, mislim da smo te scenske momente i karakterne crte uspjeli prenijeti. Bilo je jako interesantno raditi scenske pokrete i same emocije koje trebaju da se dešavaju na sceni, a koje će publika, sigurna sam, vidjeti - navela je solistica Mustafić.

Zenički plesač i koreograf Semir Šerić-Šera, koji je uradio koreografiju za mjuzikl, istakao je da dugo nije imao teži i kompleksniji projekt.

- U isto vrijeme nisam nikada imao ni draži zadatak, jer ovo je prvi put da se ova priča, koja je opštepoznata, izvede na bilo kojoj sceni - napomenuo je on.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo