20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 15:11 BiH - Nagrada Handkeu

Dodik: Komšić neovlašteno pisao Ambasadi u Švedskoj

Dodik: Komšić neovlašteno pisao Ambasadi u Švedskoj
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić neovlašteno je pisao Ambasadi BiH u Švedskoj i mimo bilo kakvog dogovora dao instrukcije njenom osoblju u vezi sa prisustvovanjem ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Predsjedništvo BiH, kako i sam Komišić priznaje, nije rasparavljalo o tome, pa je nejasno ko je donio odluku da osoblje Ambasade ne ide na dodjelu Nobelove nagrade. Da sve bude još čudnije Predsjedništvo BiH nije dobilo poziv za tu ceremoniju, nije dobilo čak ni upit iz MVP-a ili Ambasade u Švedskoj", istakao je Dodik upitan da prokomentariše Komšićeve instrukcije upućene zaposlenim u Ambasadi BiH u Švedskoj da bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao da nije jasno zašto se Komšić našao prozvanim da daje ili uskraćuje ovlaštenja bilo kome u diplomatskoj misiji BiH u Švedskoj.

"Komšićevo insisitiranje na politizaciji i problematizaciji nečega što je pitanje književnosti, a ne politike, dodatno diskredituje BiH u očima civilizovanog svijeta", zaključio je Dodik.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo