35°C
Mostar 37°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 21:09 Kultura - Doha

Sjajan nastup Sarajevske filharmonije u Kataru

Sjajan nastup Sarajevske filharmonije u Kataru
Foto: FENA
Zahvaljujući izuzetnom angažmanu ambasadorice Bosne i Hercegovine u Dohi Bisere Turković i direktora Filharmonije Samira Lokvančića, ...

... u organizaciji prestižne Fondacije za kulturu Katara, večeras je u predivnoj dvorani Opera house Katara Sarajevska filharmonija održala koncert predstavljajući se prvi put na ovim prostorima i publici Dohe.

Mnogobrojna publika je dugotrajnim aplauzom nagradila filharmoničare i soliste Ademu Pljevljak-Krehić i Ivicu Šarića, koji su uz orkestar donijeli dašak bosanskohercegovačkog muzičkog nasljeđa u Katar. Nakon Borodinove Simfonije br.2, nizali su biseri bh. literature poput simfonijske poeme Probuđena kasaba, Akšam geldi, dueta i arija iz opere Hasanaginica itd.

Da je vladalo veliko interesovanje za ovaj koncert dokazuje da su sve ulaznice bile rezervisane samo nekoliko sati nakon online objave.

Orkestar je predvodila maestra Samra Gulamović.

Koncertu su prisustvovale visoke zvanice diplomatskog kora, predstavnici vlasti Katara, Khalid bin Ibrahim Al-Sulaiti, direktor Fondacije Katara, te premijer FBiH Fadil Novalić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo