33°C
Mostar 36°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 21:17 BiH - Svečanost u Sarajevu

Al-Khater: Odnosi Katara i BiH snažni, prijateljski i bratski

Katarska ambasada u Bosni i Hercegovini  povodom proslave  Nacionalnog dana Države Katar, večeras je na Ilidži upriličila svečani prijem kojem je domaćin bio  ambasador Sultan bin Ali Al-Khater.

Nacionalni dan Katara, kojim se obilježava ujedinjenje države 1878. godine, slavi se svake godine 18. decembra.

Praznik je uspostavljen 21. juna 2007. dekretom tadašnjeg prijestolonasljednika i nasljednika šeika Tamima bin Hamada Al Thanija. Poznat je i kao Dan osnivača.

Ambasador Sultan bin Ali Al-Khater u svom obraćanju potsjetio je da je Država Katar uspjela krenuti prema izgradnji moderne države, kroz stabilnost, izgradnju ekonomije i razvoj infrastrukture.

- Katar je usvojio politiku otvorenosti ka inostranstvu i jačanju odnosa s arapskim i islamskim okruženjem i svijetom, tako da je ušao među prve zemlje na globalnom nivou u mnogim oblastima - kazao je  Ali Al-Khater.

Naglasio je da su odnosi Katara i Bosne i Hercegovine snažni, prijateljski i bratski, koji dvije države vežu od neovisnosti do danas.

- Država Katar želi povećati obim i raznolikost ekonomske saradnje s BiH, kako bi se povećao obim trgovinske razmjene. Mnoge bh. kompanije su počele ulaziti na katarsko tržište, što će u velikoj mjeri doprinijeti povećanju i zbližavanju naših zemalja i podsticanju zainteresiranih ulagača da se upoznaju s obećavajućim investicijama u BiH. Radit ćemo na povećanju kulturne i obazovne suradnje i promovirati bilateralne odnose i u narednim godinama, kako bismo ostvarili čvrsto prijateljstvo - kazao je  Ali Al-Khater.

U tom smislu amabasador Katara je povodom Nacionalnog dana uručio lijep poklon građanima Bosna i Hercegovine, a to je uvođenje bezviznog režima u narednim danima.

Mađu brojnim zvanicama, manifestaciji je prisustvovao i najbolji bh. sportista Amel Tuka, koji je početkom septembra ove godine na Svjetskom atletskom prvenstvu u glavnom gradu Katara - Dohi, osvojio srebreno odličje i tako ostvario jedan od najvećih uspjeha u historiji bh. sporta. Tuka je ambasadoru čestitao veliki praznik Katara i zahvalio se  na gostoprimstvu,  koje je mu je ukazano tokom takmičenja  u Dohi. Tom prilikom ambasador Ali Al-Khater je našem najboljem atletičaru uručio vrijedan poklon - mač.       


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo