35°C
Mostar 37°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

10.12.2019 / 22:00 Svijet - Prag

Desetine hiljada Čeha izašlo na ulice, traže ostavku premijera

Desetine hiljada Čeha izašlo na ulice, traže ostavku premijera
Foto: Vijesti.ba
Desetine hiljada Čeha protestvovalo je danas protiv premijera Andreja Babiša nakon ponovnog otvaranja istrage o evropskim poticajima koje je primala njegova kompanija te revizije iz Bruxellesa koje upozorava na sukob interesa.

Govornici na protestu u Pragu tražili su Babiševu ostavku i ukidanje poticaja i javnih ugovora za Agrofert, poslovno carstvo koje je bilo u Babiševu vlasništvu.

Babiš još kontrolira Agrofert

Protest je sazvalo civilno udruženje pošto je državni advokat prošle sedmice ponovno otvorio istragu protiv Babiša pod sumnjom da je skrivao vlasništvo nad jednom od svojih kompanija prije deset godina kako bi dobio 2 miliona eura poticaja.

Odvojeno od istrage u Češkoj, Evropska komisija objavila je prošle sedmice da će Češka morati vratiti stotine miliona kruna evropskih sredstava budući da se premijer Babiš nije u dovoljnoj mjeri distancirao od Agroferta i još ga kontroliše.

Agrofert je konglomerat više stotina kompanija, a riječ je o carstvu koje Babiš izgradio u protekla dva desetljeća.

Izvješće iz Bruxellesa još je tajno, ali je procurilo u javnost putem čeških medija.

Babiševe kompanije primaju ogroman novac

Babiš (65), koji je na vlasti od 2017., odbacuje sve optužbe za kriminal i opetuje da je ispunio sve zakonske kriterije kako bi izbjegao sukob interesa.

Danas je na ulice izašlo nekoliko desetaka hiljada ljudi prema procjeni Reutersa, odnosno 60.000 prema organizatorima.

Taj broj daleko je manji od dva protesta održana ranije ove godine, od kojih je drugi u novembru privukao 250.000 ljudi, što je bila najveća demonstracija nakon pada komunizma prije 30 godina.

"Lažljivac pod istragom nema što raditi na dužnosti premijera", rekao je Benjamin Roll iz udruženja Milion momenata za demokratiju.

"Revizija Evropske komisije jasno govori: Andrej Babiš zlorabi političku moć za vlastiti business", rekao je.

Unatoč protestima, Babiševa populistička stranka ANO i dalje je najpopularnija s oko 30 posto podrške.

Babiševe kompanije za poljoprivredu i preradu hrane, hemijske i medijske kuće među su najvećim primaocima evropskog novca u zemljama srednje Evrope.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo