15°C
Mostar 15°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

11.12.2019 / 14:29 Regija - Pritt Pikamäe

Sud EU nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije

Sud EU nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije
Pritt Pikamäe / Vijesti.ba
Sud Evropske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu međunarodnog karaktera između Hrvatske i Slovenije, odlučio je danas neovisni odvjetnik Suda Evropske unije Pritt Pikamäe.

S obzirom na rsiju slovensku „kompromitaciju arbitražnog procesa, te povredu prava odredbi međunarodnog ugovora, takva je odluka potpuno u skladu s očekivanjima“, izjavili su hratski predstavnici u Evropskoj uniji u prvim reakcijama na današnju odluku.

Svi su saglasni da je hrvatsko-slovenski granični spor bilateralno pitanje koje se mora riješiti dijalogom i koje mora biti apsolutni prioritet vlada tih zemalja.

„Političari s obje strane granice moraju prestati prikupljati političke poene na ovom slučaju i usmjeriti se na dobrobit građana, olakšati građanima život uz granicu, pomoći ribarima i poljoprivrednicima te poduzećima u Hrvatskoj i Sloveniji. To mora biti glavni motiv za pregovore, dosta je bilo lomljenja kopalja na leđima 'običnih' ljudi“, izjavio je zastupnik IDS-a u Evropskom parlamentu Valter Flego.

On podsjeća da su u protekle dvije godine savudrijski ribari iz hrvatske Istre zbog „povrede slovenske granice u Savudrijskoj vali“ dobili preko dvije hiljade ispisanih kazni i milion eura novčane odštete iako službena granica još nije ni utvrđena!

Hrvati i Slovenci nisu samo susjedi, već i prijatelji i partneri, zaključuju hratski zastupnici u Evropskom parlamentu koji apeliraju da aktuelni granični spor ne bude razlogom koji će trajno narušiti dobrosusjedske odnose dvije susjedne zemalja.

„Kao stanovnici uz granicu, kao susjedi i prijatelji, naši ljudi zaslužuju da se pitanje razgraničenja jednom zauvijek riješi“, poručio je zastupnik IDS-a u Evropskom parlamentu Valter Flego.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo