15°C
Mostar 16°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

11.12.2019 / 15:02 BiH - Dragan Mektić

Problem Vučjaka riješen, kasarna u Blažuju najbolja za migrante u BiH

Problem Vučjaka riješen, kasarna u Blažuju najbolja za migrante u BiH
Dragan Mektić / Vijesti.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas novinarima u Sarajevu da je problem divljeg kampa Vučjak konačno riješen jučerašnjim premještanjem migranata u prihvatne centre Ušivak i Blažuj.

U kampu Vučjak, kako je rekao, u posljednje vrijeme nalazilo se oko 350 migranata, za koje je obezbijeđen kapacitet u kasarni Ušivak kod Hadžića. Međutim, jučer su se u Vučjaku pojavili i drugi migranti, sa željom da ih se prebaci u neki drugi prihvatni centar, pa je ukupan broj migranata u Vučjaku dosegao oko 750, prenose Vijesti.ba.

- Bili smo ograničeni kapacitetom u Ušivaku na 350, i da smo njih odvezli, a na Vučjaku ostavili ostatak migranata, ništa ne bismo konkretno riješili. Tako smo dogovorili da za te preostale migrante otvorimo kasarnu u Blažuju kao prihvatni centar i tu ih dovedemo, što smo i uradili - rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, u Ušivak je dovezeno i smješteno 350, a tokom noći 300 migranata je dovezeno i smješteno u kasarnu u Blažuju.

Demantovao je medijske navode o tome kako su uslovi u Blažuju katastrofalni.

- Kasarna u Blažuju je od svih prihvatnih centara koje trenutno imamo u BiH najbolji objekat za prihvat migranata. Migranti se nalaze u zatvorenom prostoru, nisu pod otvorenim nebom. U toku noći podijeljeni su im ležajevi, vreće za spavanje, ćebadi, hrana, čaj. U toku dana u Blažuj stižu i kontejneri i sanitarni čvorovi, a bit će završeno i grijanje. Migranti se nalaze u čistom i u potpuno zatvorenom prostoru - rekao je Mektić.

Naglašava da je kamp Vučjak kod Bihaća sinoć potpuno ispražnjen - danas su u njega ušle komunalne službe, raščišćavaju i saniraju taj teren.

- Definitivno je problem Vučjaka završen i on više ne postoji. Gore će jedno vrijeme biti još neka vrsta obezbjeđenja da se ponovo ne bi stvarala neka vrsta divljeg kampa - naveo je Mektić.

Istakao je kako je zadovoljan saradnjom s Međunarodnom organizacijom za migracije, koja je posljednjih dana odigrala veliku ulogu u ovom poslu, ali i saradnjom s vlastima Unsko-sanskog kantona (USK). Zahvalio je i načelniku Općine Hadžići, koja je, kako kaže, imala velikog razumijevanja za cijelu ovu situaciju.

- Koliko ja imam informaciju, načelnik Hadžića jutros je posjetio ovaj kamp u Ušivku. Nemamo nikakvih problema ni s načelnikom Općine Ilidža vezano za Blažuj - poručio je ministar Mektić, prenose Vijesti.ba. 


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo