15°C
Mostar 16°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

11.12.2019 / 18:34 Svijet - Zbog optužbi Netanyahua

Izrael treći put u godini ide na izbore

Izrael treći put u godini ide na izbore

Bivši načelnik Generalštaba izraelske vojske i lider partije Plavo-bijeli Benny Gantz izjavio je kako Izrael treći put u godini dana ide na prijevremene izbore, a kao krivca je označio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je optužen za korupciju i traži imunitet Parlamenta, javlja Anadolija (AA).

Gantz, čija je partija osvojila najveći broj glasova na posljednjim izborima održanim 17. septembra, u obraćanju u parlamentu optužio je Netanyahua za neuspjeh oko formiranja vlasti u Izraelu.

Poručio je kako je protiv davanja imuniteta Netanyahuu.

- Ono što već možemo kazati jeste da zbog Netanyahuove incijative za dodjelu imuniteta danas ulazimo u treći maraton prijevremenih izbora - rekao je Gantz.

U slučaju da Parlament večeras do 23.59 ne postigne dogovor oko imena mandatara za formiranje vlasti, Izarel treći put u godini dana ide na prijevremene izbore.

Izraelski državni tužilac Avichai Mandelblit je 2. decembra predsjedniku izraelskog Parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu uputio optužnicu protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua, a radi se o ukupno tri korupcijska slučaja.

Na prijevremenim izborima u Izraelu održanim 17. septembra, Netanyahuova stranka Likud izgubila je značajan broj glasova i tako pala na drugo mjesto u izraelskom Knessetu.

Glavni Netanyahuov oponent na izborima Gantz, uz veoma malu razliku u broju glasova, preuzeo je vodeću poziciju u izraelskom Parlamentu. Četiri desne partije, koje predvodi Likud, prema izbornim rezultatima, ima 55 zastupnika, dok lijevi blok broji 44.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo