15°C
Mostar 15°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

11.12.2019 / 19:27 Svijet - Promjenjen tvrd stav

Austrija mijenja zakon o deportovanju tražilaca azila

Austrija mijenja zakon o deportovanju tražilaca azila

Austrijski poslanici usvojili su prijedlog zakona kojim se suspenduje deportovanje tražilaca azila koji su trenutno na šegrtovanju u zemlji, čime su preokrenuli tvrdokoran stav prema imigraciji koji je zastupala prethodna desničarska vlada.

Poslanik Zelenih Alma Zadić izjavila je da je riječ o šegrtima koji su u očima prethodne vlasti imali nedostatke i da su to ljudi koji su došli u Austriju kao tražioci azila.

Zadićeva, koja je porijeklom iz BiH, naglasila je da ovi šegrti odlično rade svoj posao, da su se odlično integrisali i da predstavljaju podršku austrijskim kompanijama.

Tražiocima azila je do septembra prošle godine bilo dozvoljeno da budu šegrti, ali samo u područjima u kojima postoji nedostatak radne snage ili ne postoje odgovarajući kandidati za određene poslove.

Oko 800 tražilaca azila trenutno rade kao šegrti u Austriji.

U Austriji je formirana prelazna vlada državnih službenika, koja će biti na vlasti dok se ne formira nova vladajuća koalicija o čijem formiranju trenutno pregovaraju konzervativci predvođeni Sebastijanom Kurcom i stranka Zeleni.

Glavni princip prethodne vladajuće koalicije, koju je predvodio Kurc, bio je da se prekine ilegalna imigracija i da se ukinu beneficije za one koji protivzakonito borave u Austriji.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo