27°C
Mostar 33°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

12.12.2019 / 23:23 Politika - Nove blokade

Formiranje vlasti u Federaciji: EU u klin, Čović u ploču

Formiranje vlasti u Federaciji: EU u klin, Čović u ploču
Foto: Vijesti.ba
Lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović nisu uspjeli doći do dogovora oko formiranja Vlade Federacije BiH, nakon što je Predsjedništvo dalo saglasnost za imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara i nakon što je usvojena odluka ...

... o slanju Programa reformi u sjedište NATO-a.

Čini se da proces formiranja Vlade Federacije ide dosta teže. Dani i mjeseci prolaze, a još uvijek ne postoji spremnost da se ispoštuje izborna volja građana većeg bh. entiteta.

Frustrirani su čak i u međunarodnoj zajednici koja jasno poručuje političkim elitama da se mora prestati sa blokadama, te da ne smije dolaziti do zastoja nakon što se naprave pozitivni iskoraci, kakav je bio iskorak odluka Predsjedništva BiH koja je omogućila formiranje vlasti na državnom nivou.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, nedavno je jasno poručio lideru HDZ-a da ne pravi zastoje u formiranju vlasti nakon pomenutih iskoraka, uslovljavanjem oko izmjena Izbornog zakona.

"Napravi se jedan iskorak i opet dođemo do zastoja. Mislim da su takve stvari, poput formiranja Vlade FBiH uslovljavanjem izmjenama Izbornog zakona zaista neprihvatljive. Mi uskoro očekujemo potvrđivanje mandatara za Vijeće ministara BiH i onda nakon toga cijelog sastava novog Vijeća ministara BiH", poručio je Sattler.

Nakon sastanka između Izetbegovića i Čovića, evidentno je da je i Čović shvatio tu poruku pa je fokus problema formiranja vlasti u FBiH, prebacio sa izbornog zakona na "reorganizaciju federalne vlade" i navodna "neustavna ministarstva".

On se u izjavama za medije nakon sastanka osvrnuo na pitanje formiranja vlasti u FBiH, podsjetivši da je ranije dogovorena reorganizacija federalne Vlade.

“Prvo treba ukloniti neustava ministarstva. Vjerovatno imamo zajedničke ideje da se formiraju neka nova ministarstva”, rekao je Čović.

Međutim, nije jasno na koji način Čović misli uklanjati "neustavna ministarstva", i na koji način misli da "reorganizuje federalnu vladu", kada je na vlasti stara kompozicija koja za to nema legitimitet kod građana koji su ih birali. Za nešto poput toga potrebna je nova parlamentarna većina koja bi to uopće mogla razmatrati.

Bilo kako bilo, Čović očito shvata da on neće imati snage i kapaciteta da se neformiranjem vlasti suprotstavlja ne bloku kojeg čine SDA, DF i SBB, nego i Evropskoj uniji koja poručuje da se vlast u FBiH treba formirati bez ikakvih uslovljavanja. U tome smislu treba razumjeti i Čovićevo naprasno otkriće novog problema, odnosno novog izgovora za daljne blokade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo