23°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

13.12.2019 / 10:03 BiH - Nema ga u vodi i hrani

Banja Luka: U zemljištu 33.000 puta više piralena od dozvoljenog

Banja Luka: U zemljištu 33.000 puta više piralena od dozvoljenog
Banja Luka / Vijesti.ba
Vrijednost piralena u zemljištu na pojedinim mjestima u krugu "Incela" iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, što je čak 33.000 puta više od dozvoljene, dok u podzemnim vodama i hrani nije utvrđeno prisustvo ovog kancerogenog ulja, rečeno je u Odjeljenju ...

... za inspekcijske poslove grada Banje Luke.

"Nezavisne novine" navode da su ovo rezultati najnovije analize koju je u oktobru i novembru radila Ekološka inspekcija grada Banja Luka i podsjećaju da je dozvoljena vrijednost piralena za ovo područje 0,2 miligrama po kilogramu.

U gradskom Odjeljenju za inspekcijske poslove rečeno je da će se ponavljati uzorkovanje radi predostrožnosti i da je za 18. decembar planiran sastanak sa timom eksperata.

"Sada smo sve podatke obradili i čekamo da to iznesemo pred timom", istakao
načelnik Odjeljenja za inspekcije poslove grada Banja Luka Janko Kecman.

Kecman je podsjetio da je grad Banja Luka do sada uradio tri monitoringa, te je prvi put izuzeto osam, drugi 44, a treći, najnoviji, 101 uzorak.

Ekološka inspekcija je tokom oktobra i novembra putem ovlaštene kuće izvršila uzimanje 101 novog uzorka zemljišta radi hemijske analize na piralen, kao i pet uzoraka podzemnih voda iz pijezometara, tri uzorka ribe, dva pilećeg mesa, jedan uzorak povrća, te jedan uzorak povrća koji je analiziran na teške metale.

"Granična vrijednost piralena za prostor Republike Srpske je 0,2 miligrama po kilogramu, dok je evropska još manja i iznosi 0,02 miligrama po kilogramu", rekao je Kecman.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo