23°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

13.12.2019 / 10:29 Svijet - Sastanak u Bruxellesu

EU čestita Johnsonu na pobjedi

EU čestita Johnsonu na pobjedi
Arhiv / Vijesti.ba
Čelnici EU okupljeni na sastanku u Bruxellesu u petak su raspravljali o britanskom napuštanju bloka, izražavajući olakšanje činjenicom da je premijer Boris Johnson uspio osvojiti  većinu glasova u parlamentu koja mu omogućuje usvajanje sporazuma o Brexitu. 

Iako su brojni evropski čelnici rastuženi činjenicom da Britanija napušta blok, većina ih je izrazila olakšanje što se sada može posvetiti isključivo evropskim pitanjima.

Britanija će napustiti EU do 31. januara,  nakon čega može započeti razgovore o budućim trgovinskim aranžmanima nakon Brexita. Britanija će nakon napuštanja bloka ostati u jedinstvenom beztarifnom tržištu EU do kraja  2020.

Nakon što je čestitao Johnsonu na izbornoj pobjedi, novi predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da „očekujemo što skorije glasanje britanskog parlamenta o sporazumu o napuštanju“.

Po pitanju budućih odnosa, Michel je izjavio da je EU spremna da pregovara o bliskoj saradnji u budućnosti s Ujedinjenim Kraljevstvom, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo