-9°C
Mostar -2°C
Tuzla -6°C
Banja Luka -4°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

13.12.2019 / 20:31 Svijet - Prve tenzije sa Škotskom

Johnson ne želi novi referendum o nezavisnosti

Johnson ne želi novi referendum o nezavisnosti
Foto: Vijesti.ba
Premijer Velike Britanije Boris Johnson poručio je premijerki Škotske Nicoli Sturgeon da se neće biti novog referenduma o nezavisnosti i da treba poštovati rezultate referenduma održanog 2014. godine.

Iz kabineta premijera Velike Britanije saopćeno je da je Johnson jasno stavio do znanja da se protivi održavanju novog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je stao na stranu većine Škota koji ne žele da se vrate podjelama i nesigurnosti.

Sturgeon je ranije izjavila da je vrijeme da Škotska donese odluku o svojoj budućnosti i da će njena zemlja pokrenuti postupak za dobijanje punih ovlaštenja za održavanje referenduma.

Izjava Nicole Sturgeon uslijedila je nakon što je njena Nacionalna stranka Škotske poslije jučerašnjih izbora povećala broj poslanika u Parlamentu Velike Britanije.

Škoti su 2014. godine održali posljednji referendum o nezavisnosti i većina građana je odlučila da želi ostati u zajednici sa Londonom. Novi val ideje o nezavisnosti Škotske došao je nakon referenduma o napuštanju Evropske unije gdje je većina građana Velike Britanije glasala za napuštaje zajednice. Škoti su, s druge strane, velikom većinom bili za EU.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo