18°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

15.12.2019 / 22:50 Svijet - Sukob s bezbjednosnim snagama

Hiljade Libanaca opet protestovalo kod parlamenta, desetine ranjene u neredima

Hiljade Libanaca opet protestovalo kod parlamenta, desetine ranjene u neredima
Foto: AP - Vijesti.ba

Hiljade libanskih demonstranata vratilo se da protestuje ispred parlamenta u Bejrutu, nakon što su ih bezbjednosne snage otjerale koristeći suzavac i gumene metke, ranivši desetine ljudi.

U noći između subote i nedjelje pripadnici bezbjednosnih snaga su se suprotstavili demonstrantima oštrije nego ikada ranije od početka protesta protiv vlade prije dva mjeseca koji su doveli do ostavke premijera Saada Haririja 29. oktobra.

Danas su napadači na sjeveru Libana takođe podmetnuli požar u kancelarije dvije velike političke partije, javila je državna Nacionalna novinska agencija.

Demonstranti su u Bejrutu uzvikivali parole protiv mjera koje su preduzele bezbjednosne snage i pozivali da predsjednik vlade bude neko ko je nezavisan i nije povezan sa političkim strankama.

Oni su nosili libanske zastave i poručivali: "Nećemo otići, nećemo otići. Samo uhapsite sve demonstrante".

Neki su nosili postere i govorili da ih suzavac neće odvratiti.

"Mi već plačemo", rekao je jedan demonstrant, aludirajući na duboku ekonomsku krizu sa kojom su Libanci suočeni.

Ulice koje vode do parlamenta bile su pune ljudi, a među njima su bila i djeca.

U sukobima u noći između subote i nedjelje ranjeno je više od 130 ljudi, saopštili su Crveni krst i Libanska civilna odbrana.

Kako je navedeno niko od ranjenih nije u ozbiljnom stanju i većini je pomoć ukazana na mjestu događaja.

Današnje nasilje izbilo je samo nekoliko sati prije nego što će se predsjednik Libana, kako je planirano, sastati sa predstavnicima parlamentarnih blokova da se imenuje novi premijer.

Nakon prepirki i uprkos pozivima demonstranata da se osnuje tehnokratska vlada političari, kako se čini, vraćaju Haririja na tu funkciju.

Demonstranti su jasno rekli da neće prihvatiti da se on vrati i uzvikivali: "Saad, Saad, Saad nemoj o tome više da sanjaš", i najavili nastavak protesta ako se za premijera ne izabere neko prihvatljiv.

Šef službe bezbjednosti general major Imad Osman pojavio se na protestima danas i rekao novinarima da je pravo na protest garantovano zakonom ali je apelovao na smirivanje, jer kako je ocijenio, apelujući na demonstrante, nema potrebe za nasiljem.

Od početka 17. oktobra protesti su bili uglavnom mirni.(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo