8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

01.01.2020 / 20:48 Svijet - Izraelski premijer

Netanyahu najavio da će zatražiti parlamentarni imunitet

Netanyahu najavio da će zatražiti parlamentarni imunitet
Benjamin Netanyahu / Vijesti.ba
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, suočen s tri optužbe, najavio je da će od parlamenta zatražiti imunitet zbog čega bi se postupak protiv njega mogao otezati mjesecima.

Netanyahu je u studenom optužen za mito, prijevaru i kršenje povjerenja. On niječe bilo kakvo nedjelo te tvrdi da je žrtva lova na vještice koje protiv njega provode mediji i ljevica.

Sudski postupak ne može početi ako se zatraži imunitet, a Netanyahu je objavio svoju odluku u govoru na televiziji, nekoliko sati prije nego je isticao rok.

Izraelski državni odvjetnik Avichai Mandelblit poslao je optužnicu protiv Netanyahua predsjedniku parlamenta 2. prosinca. Nakon toga, premijer je imao 30 dana za traženje imuniteta i taj rok je isticao večeras.

U svojem je obraćanju rekao da su optužbe protiv njega politički motivirane i da ima pravo na zaštitu parlamenta.

 "Želim voditi Izrael još mnogo godina kako bismo postigli povijesne uspjehe", rekao je.

Malo je vjerojatno da će parlament donijeti odluku o imunitetu prije izbora 2. ožujka. U Izraelu je oko godinu dana na vlasti prijelazna vlada nakon što se dva puta nakon parlamentarnih izbora nije uspjela formirati vlada.

Ovo je prvi put u povijesti da Izrael na dužnosti ima premijera koji je optužen. Netanyahu govori o pokušaju puča i oštro kritizira izraelsko pravosuđe te tvrdi da policija stavlja svjedoke pod pritisak.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo