-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

09.01.2020 / 20:00 BiH - Komentar za Vijesti.ba

Galijaš: Alma Zadić je sve ono što desničari ne podnose

Galijaš: Alma Zadić je sve ono što desničari ne podnose
Alma Zadić / Vijesti.ba
Austrija je prije nekoliko dana dobila novu vladu, a nova ministrica pravde u toj vladi je Bosanka Alma Zadić.

Ova Tuzlanka odmah se po imenovanju našla na udaru "vala mržnje", zbog čega je Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma upozorila na mogućnost planiranog napada. Služba je osigurala trojicu službenika specijalne jedinice "Kobra" da je štite i da joj budu konstantno na raspolaganju, a koliko će Zadić biti potrebna zaštita, zavisi o daljnjoj procjeni opasnosti.

Međutim, posao im dodatno otežava činjenica što Zadić, kao i drugi pripadnici stranke Zeleni, na posao ide biciklom.

Docentica na Univerzitetu u Grazu i predavačica u Centru za Jugoistočne evropske studije na istom univerzitetu Armina Galijaš kazala je za Vijesti.ba kako je profesionalni put nove austrijske ministrice pravde jasan, korektan i čist.

Galijaš kaže kako je Alma Zadić inteligentna, uspješna, dobro obrazovana, samouvjerena i ambiciozna mlada žena koja je jako dobro svjesna sebe i svoje pozicije.

„Završila je gimnaziju i pravni fakultet u Beču, LL.M. na prestižnom Columbia University u New Yorku, te doktorirala u Beču. Radila je kao advokatica u poznatoj internacionlanoj firmi i to sve nakon što je kao izbjegličko dijete stigla sa roditeljima 1994. godine iz Tuzle u Austriju“, podsjeća naša sagovornica.

Njen profesionalni put je jasan, korektan i čist, te se od nje na poziciji ministrice pravde može očekivati i takav pristup poslu i zadacima, smatra Galijaš.

„Ona neće sebi dozvoliti greške ili neprofesionalnost. Njeno životno iskustvo, samosvjest o mnogostruktim identitetima koje objedinjava, o tome odakle dolazi i šta je postigla do sada, će joj olakšati rad na ovoj odgovornoj poziciji“, mišljenja je Galijaš.

Kada su u pitanju napadi desničara na Almu Zadić, Galijaš kaže kako je to očekivano, jer je ona sve ono što desničarima smeta.

„Alma Zadić objedinjava ono što desničari ne podnose: migrantsku i islamsku pozadinu (iako se ne izjašnjava kao muslimanka), te pamet i uspjeh. Ovakvi napadi od strane Austrijske Slobodarske Partije FPÖ, te njihovih simpatizera će se vjerovatno  nastaviti. Iluzorno je očekivati da će se tu nešto promijeniti“, kaže Galijaš.

Galijaš je uputila savjet Almi Zadić, da to ignoriše i da radi svoj posao najbolje što može.

Što se tiče odnosa nove austrijske vlade prema BiH, Galijaš kaže kako mjesto Alme Zadić u toj vladi neće utjecati na bolje odnose, ali će oni biti pozitivni samim time što u vladi više nema Slobodarske partije.

„Činjenica da u vladi više nije FPÖ se može samo pozitivno odraziti na odnose između BiH i Austrije. Ne vjerujem da će Alma Zadić graditi nepotistički odnos prema bilo kome, tako da činjenica da je ona u vladi neće bitno uticati na odnos austrijske vlade prema BiH“, zaključila je Armina Galijaš u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo