8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

11.01.2020 / 08:52 Zanimljivosti - Namjera je dobra

Facebook uvodi još jednu zabranu

Facebook uvodi još jednu zabranu
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Facebook će zabraniti 'deepfakeove' odnosno video snimke izmijenjene pomoću umjetne inteligencije kojom su zamijenjena lica ili promijenjene riječi koje izgovara neka osoba, objavila je u utorak ta društvena mreža.

U odluci objavljenoj na blogu, Facebook navodi da će ukloniti video snimke koje su izmijenjene na način da to nije očito, zbog čega mogu obmanuti korisnike interneta kada je riječ o izjavama neke osobe, a koje se izrađuje pomoću umjetne inteligencije koja "miješa, zamjenjuje ili dodaje" neki sadržaj u video kao da je "autentičan", prenosi Hina.

Odluka se ne odnosi na "parodičan ili satiričan sadržaj" ili na video snimke koje su montirane tako da su izostavljene riječi ili im je promijenjen redoslijed, precizira potpredsjednica Facebooka, Monika Bickert.

Facebook će također nastaviti uklanjati audiovizualni sadržaj koji krši "standarde zajednice" i jako smanjiti broj pratitelja onih sadržaja koje vanjski kontrolori s kojima surađuje, kao što je AFP, označe kao lažne.

Facebook je 2016. pokrenuo program provjere istinitosti sadržaja koji se objavljuje na njegovim stranicama i na Instagramu u suradnji s vanjskim kontrolorima (Third party fact-checking) u kojem sudjeluje šezdesetak medija širom svijeta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo