10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

15.01.2020 / 08:10 Svijet - Šef parlamenta lojalnog Haftaru

Primirje u Libiji okončano, rat se nastavlja

Primirje u Libiji okončano, rat se nastavlja
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Predsjednik Predstavničke skupštine sa sjedištem u Tobruku Akile Salih saopćio je da je primirje u Libiji okončano i da je će se rat nastaviti, a riječ je o parlamentu koji je lojalan nelegitimnim snagama koje predvodi Khalifa Haftar.

On je za lokalnu televiziju kazao da su Haftarove snage sa istoka Libije prvobitno pristale na primirje koje su inicirale Turska i Rusije i da su to učinile iz poštovanja prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, javlja Anadolija.  

- Za nas je primirje okončano i rat će biti nastavljen - poručio je Salih.

Na upit da komentira neefikasnost Haftarovih snaga u napadima na Tripoli, Salih je kazao da je zbog intervencije Turske došlo do kašnjenja u realizaciji cilja osvajanja Tripolija.

Reporter Anadolije javlja da u Tripoliju nema znakova o početku novih oružanih sukoba.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen libijski vođa Muammar Gaddafi. Od tada traje borba za dominaciju između suprotstavljenih tabora sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile. Haftar je 12. decembra prošle godine pokrenuo novi napad na Tripoli.

Primirje u Libiji na snagu je stupilo 12. januara i to na poziv koji su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin uputili u srijedu iz Istanbula.

Pregovori u Moskvu jučer nisu urodili plodom. Haftar je nakon osmosatnih pregovora napustio glavni grad Rusije bez potpisivanja mirovnog sporazuma.

Za nedjelju je najavljena međunarodna konferencija o Libiji u Berlinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo