16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

15.01.2020 / 14:43 Svijet - Ruski predsjednik

Putin predložio reformu Ustava i jačanje ovlasti vlade i parlamenta

Putin predložio reformu Ustava i jačanje ovlasti vlade i parlamenta
Vladimir Putin / Vijesti.ba
Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je predložio reforme ruskog Ustava koje bi ojačale ovlasti parlamenta i vlade - u potezu koji bi mogao otvoriti put za da realizira svoju namjeru da ostane na čelu države nakon što istekne njegov trenutni mandat.

Govoreći u obraćanju naciji pred vodećim zvaničnicima i poslanicima, Putin je sugerirao da bi izmjene Ustava mogle omogućiti poslanicima da imenuju premijere i članove vlade. To pravo trenutno leži na predsjedniku države.  

- Povećat ću ulogu parlamenta i parlamentarnih stranaka, ovlasti i nezavisnosti premijera i svih članova vlade - izjavio je Putin.

Putin je, istovremeno, kazao da da predsjednik države treba zadržati pravo da smjenjuje premijera i članove vlade. Dodao je da bi predsjednik također trebao imati ovlasti da imenuje vodeće vojne i sigurnosne zvaničnike.

Putin je istaknuo da bi se ustavne promjene mogle staviti na glasanje širom zemlje.

Putinov trenutni mandat ističe u 2024. godini i ruske političke elite preokupirane su spekulacijama o njegovim budućim planovima.

Putin (67) na čelu je Rusije više od 20 godina – duže od bilo kojeg ruskog ili sovjetskog čelnika od ere Josifa Staljina. On će morati da odstupi nakon što mu istekne trenutni mandat, koji limitira ptredsjedničku dužnost na dva uzastopna mandata.

Politički analitičar Kiril Rogov kazao je da Putinovi prijedlozi ukazuju na njegovu namjeru da ostane na čelu zemlje na neodređeno vrijeme dok redistribuira ovlasti među raznim sektorima vlasti.

- Takav model podsjeća na kineski, koji bi omogućio Putinu da ostane na čelu zemlje na neodređeno vrijeme, dok ohrabruje suparništvo među potencijalnim nasljednicima – piše Rogov na Facebooku.

 Putin je obavljao dužnost u dva predsednička mandata prije nego što je preuzeo premijersku poziciju na četiri godine kako bi izbjegao ograničenje mandata. Njegov nasljednik na položaju predsjednika Dmitrij Medvedev odslužio je samo jedan mandat kako bi dopustio svom mentoru da se vrati na vodeću poziciju u 2012. Dok je bio na vlasti, Medvedev je produžio predsjednički mandat s četiri na šest godina.

Putin je  u svom obraćanju naciji istaknuo potrebu ohrabrivanja rasta stanovništva i stvaranja novih poticaja za ekonomski rast.

Kazao je da vlasti trebaju ohrabrivati prirodni priraštaj i pružiti podršku mladim porodicama.

Putin je istaknuo da niska primanja ostaju ključna prepreka za prirodni priraštaj. Rusija trenutno ima oko 147 miliona stanovnika.

Ruski čelnik je naglasio da se zemlja trenutno suočava s posljedicama postsovjetskog ekonomskog pada koji je rezultirao naglim padom prirodnog priraštaja, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo