6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

16.01.2020 / 14:04 Kultura - "Moj bijeg u slobodu"

Humanitarnom izložbom sakupljeno 33.800 za 'Srce za djecu oboljelu od raka'

Humanitarnom izložbom sakupljeno 33.800 za 'Srce za djecu oboljelu od raka'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Humanitarnom izložbom "Moj bijeg u slobodu", u organizaciji Muzeja "Alija Izetbegović", prikupljen je iznos od 33.800 KM koji je danas na prigodnoj svečanosti uručen Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka".

Akciju su pomogli i Grad Sarajevo i Gradska Vijećnica, u čijem prostoru je realizovana izložba.

Muzej "Alija Izetbegović" u decembru prošle godine organizovao je donatorsku izložbu "Moj bijeg u slobodu", na kojoj su prodajom umjetničkih djela nastalih na istoimenoj međunarodnoj likovnoj koloniji, sakupljana sredstva za Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka".

Predsjednik Udruženja Fikret Kubat ovom prilikom je zahvalio za inicijativu te istakao da takva podrška puno znači.

Kubat je naglasio da je značajno i što podrška dolazi od bh. institucija, grada Sarajevo, Miralema Pjanića, gradonačelnika Sarajeva...

- Vrlo nam je značajno da naša djeca imaju podršku, da postoji empatija, razumijevanje - kazao je Kubat.

Direktorica Muzeja "Alija Izetbegović" Nađa Berberović-Dizdarević zahvalila je svima koji su podržali taj projekat, navodeći da je to prvi put da Muzej inicira humanitarni projekt te se nada da je ta akcija samo početak.

- Smatram da svaka javna ustanova, svaka institucija treba da pomaže prema svojim mogućnostima rad ovog i sličnih udruženja - istaknula je Berberović-Dizdarević.

Osim vaučera u vrijednosti od 33.800 KM koji je direktorica Muzeja uručila predsjedniku Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", dodijeljene su i zahvalnice pojedincima i institucijama koje su učestvovale u realizaciji humanitarne akcije kupovinom slika i drugih umjetničkih djela.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo