8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

17.01.2020 / 09:57 Svijet - Prošle sedmice

Amerika priznala: Povrijeđeno 11 vojnika u iranskom napadu

Amerika priznala: Povrijeđeno 11 vojnika u iranskom napadu
Foto: AP / Vijesti.ba
Sjedinjene Američke Države  podvgnule su liječničkom tretmanu 11 svojih vojnika zbog simptoma potresa mozga nakon iranskog raketnog napada na iračku bazu u kojoj su bile stacionirane američke snage, objavila je američka vojska, nakon što je u početku saopćeno ...

... da nema povrijeđenih američkih vojnika.

Napad je bio odmazda zbog američkog udara bespilotnih letjelica u Bagdadu 3. januara u kojem je ubijen Qassem Soleimani, zapovjednik elitne jedinice Quds iranske Revolucionarne garde, javio je Reuters.

Predsjednik Donald Trump i američka vojska rekli su da nije bilo žrtava nakon udara na zračnu bazu Ain al-Asad u zapadnom Iraku i postrojenja na sjeveru kurdske regije.

- Dok u iranskom napadu na zračnu bazu Al Asad 8. januara nije ubijen nijedan pripadnik američke vojske, nekoliko njih je tretirano zbog potresa mozga od eksplozija i još im se procjenjuju stanje - izjavio je u srijedu kapetan Bill Urban, glasnogovornik Centralne komande SAD-a.

Kao mjera opreza, neki vojnici odvedeni su u američke medicinske ustanove u Njemačkoj ili Kuvajtu radi "dodatnih pretraga", dodao je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo