14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

17.01.2020 / 10:47 Kultura - Dženan Jusufović

Međunarodna galerija portreta čuva više od 2.000 djela Mujezinovića

Međunarodna galerija portreta čuva više od 2.000 djela Mujezinovića
Foto: Fena / Vijesti.ba
Dugogodišnji direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović uskoro napušta tu instituciju i Bosnu i Hercegovinu te odlazi u Francusku, a u razgovoru za Fenu govorio je o projektima Galerije te podsjetio na njen povijesni značaj.

- Ovdje su djela stvarali najutjecajniji bosanskohercegovački umjetnici kao što su Ismet Mujezinović, Franjo Leder, Dragiša Trifković i mnogi drugi. Galerija je prvobitno stvorena kao paviljon 1963. godine, a 1973. godine prerasta u Jugoslovensku galeriju portreta. Ova galerija posjeduje najznačajnija djela jugoslovenskih umjetnika, a posebno se ističe zbrika portreta koja broji oko 1.400 umjetničkih djela - kaže Jusufović.

Pod okriljem Galerije, koja je bila jedna od najvažnijih kulturnih ustanova u bivšoj Jugoslaviji, čuva se više od 2.000 umjetničkih djela Ismeta Mujezinovića.

Međunarodna galerija portreta je iznjedrila jedan od najvažnijih umjetničkih festivala - INTERBIFEP, koji ove godine obilježava 40 godina od osnivanja.

- To je najznačajniji festival u BiH i zemljama regije, a na njemu učestvuju umjetnici iz cijelog svijeta. Dodjeljuju se nagrade za portret, grafiku, crtež, video-art portret. Tu su i nagrade "Ismet Mujezinović" i "Haim Pinto". Umjetnici i likovni kritičari imaju mogućnost vidjeti što je to u trendu u cijelom svijetu - pojašnjava Jusufović.

Zanimljive su brojne zbirke koje se nalaze u posjedu Galerije, poput slika Adele Ber, istaknutog grafičara Vladimira Pintarića i mnogih drugih. Također, uz Međunarodnu galeriju portreta gdje je djela stvarao Ismet Mujezinović nalazi se i istoimeni Atelje. Kuća Ismeta Mujeznovića u središtu Tuzle danas je Muzej koji kroz umjetnička događanja okuplja sve više ljudi.

- Ismet je tu živio i tu su nastala njegova najznačajnija djela. Tu se nalazi spomen-soba, apartman gdje ljeti dolaze umjetnici te tu borave i rade. Imamo izložbeni prostor gdje se nalazi velika slika Ismeta Mujezinovića "Oslobođenje Tuzle". Ostvarili smo dobru saradnju s Ismarom Mujezinovićem, njegovim sinom, kao i s kćerkom Ozrenkom - istaknuo je on.

U Međunarodnoj galeriji portreta nalaze se umjetnička djela koja su pod zaštitom Bosne i Hercegovine, a ona posvećena bivšem predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu  jedinstveni su u svijetu.

- U posjedu smo i ličnih stvari Ismeta Mujezinovića kao što su marama, maska, njegov šah te neki njegovi lični dokumenti, kao što je indeks. Smatram da se po svemu onome što radimo možemo pozicionirati u vrh galerija na prostorima bivše Jugoslavije - mišljenja je Jusufović.

Međunarodna galerija portreta Tuzla ujedno vodi jedinstvenu bitku koja se tiče krijumčarenja umjetninama, a u koju je uključen i INTERPOL.

- Godine 2011. utvrdili smo da u Galeriji nedostaju 72 umjetnička djela, a još uvijek tragamo za njih 55. Problem nestanka umjetničkih djela nije samo naš, nego problem u cijeloj BiH. Mnoga vrijedna djela su nestala iz privatnih galerija te od kolekcionara. Zanimljivo je da kada smo krenuli s pričom o nestanku slika, ljudi su nam zamjerili što govorimo o tome, a ne o napuštenim i propalim fabrikama. Međutim, kada smo objasnili ljudima da se ovdje radi o kulturnom naslijeđu i našem identitetu, onda su to počeli drugačije shvaćati. Također, treba napomenuti da jedna slika vrijedi i do stotinu hiljada maraka - istaknuo je direktor Galerije.

Dženan Jusufović je Međunarodnu galeriju portreta kao direktor preuzeo 2010. godine. Danas, kada napušta Bosnu i Hercegovinu i odlazi u Francusku gdje žive njegova supruga, kćerka i sin, ocjenjuje za Fenu da je zadovoljan projektima koje je ta institucija pokrenula i živjela.

Jusufovićev cilj u budućnosti je kroz umjetnost povezivati BiH i Francusku.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo