1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

17.01.2020 / 13:26 BiH - Edin Forto

Kad sljedeći put dođe do zagađenja, građani će imati besplatan prijevoz

Kad sljedeći put dođe do zagađenja, građani će imati besplatan prijevoz
Foto: Avaz
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je danas na konferenciji za novinare da će u ponedjeljak imati prošireni sastanak povodom velikih problema u vezi sa zagađenjem zraka, a s kojim se ovaj dio naše zemlje bori i ove godine.

Forto je naglasio da je kritična situacija i u drugim kantonima, ali i zemljama regiona. Istaknuo je da, bez izmjena u zakonu, ne može doći do isključenja i sankcioniranja vozila iz saobraćaja, prenosi Avaz.

- Ako je eko-test bio eliminatoran, imali bismo puno bolju priču - rekao je Forto.

Upitan da prokomentira zašto se kasnilo s mjerama i obraćanjem javnosti, Forto je kazao da je jedini razlog što su danas sazvali press to što prije nekoliko dana nisu imali šta reći.

- Danas imamo konkretne podatke i zbog toga je danas press - rekao je Forto.

Za vikend su meteorolozi najavili kišu i snijeg, čime će doći do smanjenja smoga i magle koja "vlada" proteklih dana u Sarajevu.

Forto je, također, najavio da, kada opet dođe do zagađenja, građani će imati besplatan prijevoz.  

- Pokušat ćemo osigurati pročišćivače za zrak i maske, posebno za djecu. Pozvat ćemo privredne subjekte na hitni sastanak kako bismo mogli bi imati uvid u ono što se dešava na terenu - kazao je Forto.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić kazao je da su ostavljeni sami da se bore s ovim problemom.

- Svi znaju da to ne može biti samo problem Vlade KS. Nije pomoglo ni to što je Vlada FBiH podržala "BH-Gas" najavom o povećanju cijena plina - kazao je Mandić.

Ministar prostornog uređenja KS Damir Filipović kazao je da su ove godine imali 293 aplikanta, koji su ispunjavali uvjete za projekt utopljavanja i da su s tih osam miliona KM koje su potrošili na subvencije mogli to realizirati.

- Kada se dođe do "uzbune", onda se tu moraju gledati i drugi izvori zagađenja. Osim saobraćaja, individualnih ložišta i postrojenja, moramo gledati i naše vremenske uvjete - rekao je Filipović.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kazao je kako danas na ulicama KS imamo 33 vozila više javnog prijevoza nego prošle godine.

- Investirat ćemo u infrastrukturu, izgradnju pruge Ilidža - Hrasnica, novu trolejbusku mrežu. Planiramo da čak 95 vozila javnog prijevoza bude ekološki prihvatljivo - istaknuo je Šteta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo