8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

17.01.2020 / 13:40 Muzika i Film - U 95. godini

Preminuo Christopher Tolkien, sin autora "Gospodara prstenova"

Preminuo Christopher Tolkien, sin autora "Gospodara prstenova"
Foto: Reuters
Christopher Tolkien, sin autora "Gospodara prstenova" J.R.R. Tolkiena, preminuo je u 95. godini, objavilo je Tolkienovo društvo, a prenosi CNN.

Tolkien je bio književni izvršilac svog oca, uređujući veliki dio autorovog djela objavljenog posmrtno, nakon njegove smrti 1973, uključujući "Silmarillion".

Mnogi fanovi su upoznati sa Tolkienovim detaljnim mapama Srednje zemlje, gdje se odigrava radnja "Gospodara prstenova", koju su čitaoci godinama spominjali dok su putovali pored hobita Froda Bagginsa u njegovoj težnji da uništi Prsten.

"Christophertova predanost djelima njegovog oca pomogla je u objavi desetina publikacija, a njegov vlastiti rad kao akademik u Oxfordu pokazuje njegovu sposobnost i vještinu naučnika", izjavio je u izjavi predsjedavajući Tolkienovog društva Shaun Gunner. "Izgubili smo titana i mnogo će nam nedostajati", dodao je.

Rođen 21. novembra 1924. u Leedsu, u Engleskoj, Christopher Tolkien odrastao je u Oxordu. Prema Tolkienovom društvu, on se pridružio Kraljevskim vazduhoplovnim snagama tokom Drugog svjetskog rata i bio je stacioniran u Južnoj Africi. Bio je akademik i predavač na Univerzitetu Oxord.

Ali Tolkien je bio najpoznatiji kao vrhunski stručnjak za očev rad i vjere koja je pratila taj rad.

Nakon očeve smrti, Christopher je počeo da radi na očevim rukopisima i pomogao da se objavi "Silmarillion", koji utvrđuje porijeklo Srednje zemlje i njenih ljudi. Nastavio je da uređuje druge Tolkienove priče do 2018. godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo