8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

17.01.2020 / 14:56 Politika - Mirza Čelik

U naredni utorak nastavljamo sastanak o deblokadi procesa u Skupštini KS

U naredni utorak nastavljamo sastanak o deblokadi procesa u Skupštini KS
Mirza Čelik / FENA
Mirza Čelik, kojeg je nova parlamentarna većina izabrala za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj pres-konferenciji izjavio je da očekuje da će u utorak u 12 sati biti potpisan Sporazum, koji predviđa da zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS ...

... iz reda srpskog naroda Smiljana Viteškić predsjedava privremeno sjednicama Skupštine KS.

To je dogovoreno na današnjem sastanku koji je održan nakon što je javnosti predstavljen Sporazum čiji je cilj da se normalizira rad Skupštine KS, a samim tim i donošenja odluka kojim bi se osiguralo kontinuirano finansiranje korisnika budžeta KS to jest pružanja usluga korisnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja te Službe za zapošljavanje, ali i donijele potrebne odluke o izboru predsjedavajućeg.

- Zakazali smo danas sastanak svih zastupnika u Skupštini KS i šefova klubova kako bi prevazišli situaciju u Kantonu Sarajevo a tiče se deblokade procesa donošenja odluka o prijevremenom finansiranju kako ne bi nastao totalni haos u Kantonu nakon 31. januara. S obzirom da se određeni zastupnici nisu odazvali sastanku, zbog kratkog roka, ostavilli smo mogućnost da u utorak u 12 sati nastavimo taj sastanak - rekao je Čelik.

Najavio je da će za 29. januara biti zakazana sjednica na čijem će dnevnom redu biti odluka o prijevremenom finansiranju budžeta KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje KS.

- Također, na toj sjednici ćemo donijeti odluku o izmjenama Poslovnika Skupštine, te odluke o Komisiji za izbor i imenovanje kako bi mogli odblokirati proces oko novog mandatara. Naravno, utvrdit ćemo i datum kada ćemo održati sjednicu i izglasati nepovjerenje ovoj trenutnoj Vladi KS - dodao je Čelik.

S prijedlogom Smiljane Viteškić za predsjedavajuću Skupštine KS  smatra da je napravljen kompromis budući da je najstarija zastupnica u Skupštini, a to je u skladu s Poslovnikom, u kojem stoji da Skupštinom može predsjedavati najstariji zastupnik.  

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo