-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

17.01.2020 / 16:26 BiH - Tuzla

Vlada TK formirala komisiju koja će se baviti problematikom aerozagađenja

Vlada TK formirala komisiju koja će se baviti problematikom aerozagađenja
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Prema zvaničnim podacima Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, granične vrijednosti kvaliteta zraka danas u Tuzli su u dozvoljenim mjerama.

Kvaliteta zraka, ističu iz resornog ministarstva, uobičajen je za zimski period te građanima apeluju da podatke o nivou zagađenosti traže na zvaničnim stranicama institucija koje su nadležne za tu problematiku.

Pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a Goran Mišić istakao je da postoje povećane koncentracije zagađujućih materija u zraku, prije svega sumpodiokisda i prašine.

- Imamo veće koncentracije nego u ljetnom periodu, što je ustaljena praksa. Međutim, parametri nisu ni blizu onim parametrima koji se pojavljuju u javnosti i medijima koji neovlašteno iznose teze da je to zabrinjavajuće i da ljudi masnovno umiru od toga - pojasnio je.  

Ipak, povoda da se govori o aerozagađenju ima što je, ističe Mišić, ustaljeno u zimskom periodu, a posebno ako se uzme u obzirom da je u Živinicama nešto lošija situacija nego u Tuzli, prema zvaničnim podacima.

Iz resornog ministarstva ističu da su granične vrijednosti u Živinicama ovih dana znale premašiti dozvoljene. U narednim danima bi mogla biti proglašena epizoda 'pripravnost'.

- Epizoda 'pripravnost' se proglašava kada je zagađenost u nekom vremenskom periodu preko dozvoljene granične vrijednosti. Ove godine nismo proglasili niti jednu epizodu - istakao je Mišić.

Vlada TK formirala je komisiju koja će se baviti problematikom aerozagađenja. Građanima apeluju da podatke o nivou zagađenosti traže na zvaničnim stranicama i u relevantnim institucijama.

Premijer TK-a Denijal Tulumović kazao je da su članovi komisije resorni ministri te gradonačelnici Tuzle, Živinice i Lukavca.

- Nije samo Termoelektrane Tuzla zagađivač, saobraćaj je možda i puno veći problem - poručio je premijer Tulumović.

U rješavanje problema kvalitete zraka uključila se i Federalna uprava za inspekcijske poslove koja vrši pojačan nadzor nad primjenom propisa.

Kontrole se odnose na operatore koji posjeduju okolinske dozvole izdate od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo