9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

18.01.2020 / 17:03 Regija - Kosovo

Kurti: Predstavit ćemo ime mandatara Tačiju

Kurti: Predstavit ćemo ime mandatara Tačiju
Aljbin Kurti / Vijesti.ba
Iz pokreta Samoopredjeljenja je ukazano da će ime mandatara, bez odlaganja, biti predstavljeno Hašimu Tačiju.

Oni su rekli da neće odustati od formiranja Vlade čak i ako ne postignu koalicioni sporazum s Demokratskim savezom Kosova.

- U rokovima datim bez odlaganja PS će sigurno poslati ime mandatara kako je predviđeno Ustavom - piše u pisanom odgovoru.

Aljbin Kurti i PS su pod pritiskom predsjednika privremenih institucija Hašima Tačija da mu što prije ponude ime mandatara za formiranje Vlade.

PS je odbila Tačiju predstaviti kandidata za mandatara, u namjeri da mu da vremena za pregovore sa DSK. To je zato što, kada formalno bude utvrđen mandat, počinje 15-dnevni ustavni rok tokom koga kandidat za premijera mora predložiti Skupštini sastav Vlade.

U slučaju da se i drugi put dogodi neuspjeh u Skupštini, prema presudi Ustavnog suda, odlukom Tačija poslije konsultacija sa strankama i koalicijama "bit će odlučeno koja će stranka ili koalicija dobiti mandat za to".

Sud smatra da Tači treba procijeniti vjerovatnoću da će politička stranka ili koalicija predložiti kandidata za premijera, koji će u Skupštini dobiti potrebne glasove za formiranje nove vlade, navodi se u presudi.

Ovaj scenarij se može izbjeći ako postoji koalicioni sporazum koji je još moguć između PS i DSK.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo